Od čega se sastoji "Program reformi" koji će BiH uputiti u sjedište NATO-a u Briselu

..

Bosna i Hercegovina je pripremila novi godišnji "Program reformi 2021.", koji je trenutno u fazi javnog razmatranja, a koji čeka na usvajanje Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta BiH, kako bi nakon toga bio upućen u sjedište NATO-a u Briselu.

U samom uvodu dokumenta stoji da je BiH pokazala spremnost da da aktivni doprinos NATO-u i učestvuje u operacijama podrške miru.

"BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH" stoji u uvodu dokumenta.

Ovim je jasno dato do znanja da je BiH, iako je dijelom teksta koji glasi 'bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu' očigledno ublažena priča o pristupanju NATO-u u korist snažnog protivljenja iz RS-a, ipak kandidat za pristupanje jer se cijeli proces nastavlja na ranije odluke i do sada urađeni posao.

U narednom dijelu dokumenta rečeno je da je BiH zainteresovana za daljnji razvoj odnosa s NATO-om kroz učešće u zajedničkim vježbama i vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama podrške miru.

"BiH je odlučna biti pouzdan partner sposoban pružiti doprinos u borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova kako bi se očuvali trajni mir i sigurnost u euroatlantskom području. U ovom kontekstu uzeti su obzir i regionalni aspekti integracije i saradnje Zapadnog Balkana s NATO-om", navodi se u dokumentu.

U dokumentu je navedeno da će BiH nastaviti razvijati svoje odbrambene institucije i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), koje trebaju biti sposobne izvršavati zadatke definisane zakonom i podržavati strateške ciljeve u oblasti sigurnosti i odbrane.

"Osigurat će razvoj takvih odbrambenih sposobnosti koje odgovaraju svojoj sredini i sposobne su za izvršavanje dodijeljenih im zadataka, osiguravajući visok nivo saradnje s NATO-om i Evropskom unijom (EU) i ispunjenje obaveza koje je BiH preuzela kao evropski i euroatlantski partner. BiH će osigurati efikasno planiranje i upravljanje raspoloživim odbrambenim resursima. Nastojat će razviti NATO kompatibilnu strukturu snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, osiguravajući interoperabilnost s NATO i partnerskim snagama. BiH će nastaviti razvijati sposobnost slanja OS BiH u misije u inostranstvu i odgovarajuće sposobnosti za podršku operacijama. Razvijat će sposobnosti kroz sistem obuke i doktrine i kroz odbrambenu saradnju", stoji u programu reformi.

Kao uslovi koje BiH mora ispuniti navedene su vanjska i sigurnosna politika, unutrašnja politika, ekonomska pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja.

Jedan od svakako najvažnijih uslova za napredovanje naše zemlje prema NATO integracijama je knjiženje vojne imovine, koje blokiraju iz manjeg bh. entiteta.

"Broj perspektivnih vojnih lokacija će biti ukupno 57. Knjiženje perspektivnih vojnih lokacija se nastavlja. Jedan broj još nije uknjižen, a nekoliko neperspektivnih lokacija ostaje pod kontrolom Ministarstva odbrane" navedeno je u dokumentu.

Kompletan dokument "Programa reformi Bosne i Hercegovine", možete pronaći ovdje.

 

Foto: Facebook