Od danas na snazi stroži uvjeti ulaska u Austriju

.
U petak navečer Ministarstvo zdravstva objavilo je vijest o strožim mjerama na granicama. Te mjere počinju se primjenjivati od danas.

Od danas (20. prosinca) u Austriju će, bez obvezne karantene, moći ući samo osobe koji imaju valjani 2G+ dokaz. Dakle, morate biti cijepljeni ili oporavljeni te uz to imati negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili dokaz da ste primili treću dozu cjepiva.

Ukoliko ste primili dvije, a ne tri doze te nemate negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) također ćete morati ići u kućnu karantenu. Osobe koje su primile dvije doze cjepiva ili preboljele korona virus imaju mogućnost po ulasku u Austriju napraviti PCR test te u slučaju negativnog nalaza prekinuti karantenu.

 

Necijepljene osobe također moraju u karantenu bez obzira na to posjeduju li test prilikom ulaska u Austriju. Necijepljene osobe karantenu mogu prekinuti nakon negativnog PCR testa (nakon pet dana), a prije ulaska moraju se registrirati putem interneta.

Kao i u svim pravilima, tako i ovdje postoje iznimke. Jedna od njih se odnosi na prekogranične radnike (pendleri). Za njih i dalje na snazi, prilikom ulaska u Austriju, ostaje pravilo 3G. To znači da će oni i dalje moći ući u Austriju, bez određivanja karantene, ukoliko su cijepljeni, oporavljeni ili imaju negativan test na korona virus.

 

Također, od ovih mjera su izuzete i trudnice, djeca mlađa od 12 godina te osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, ali to se mora dokazati liječničkom potvrdom.

Djeca školske dobi, starija od 12 godina, smiju ući u državu s dokazima o dovoljnom testiranju, što znači tri puta tjedno.