Od danas počinje nestabilno vrijeme, februar ćemo ispratiti pod jakom južinom i olujnim vjetrom

.

Druga polovina februara, prema trenutnim prognoznim modelima, donijet će nestabilno vrijeme sa jakom južinom koja će dalje usloviti padavine širom Bosne i Hercegovine.

Prema prognozama meteorologa sa BHMeteo.ba, u nastavku februara očekuju nas izrazito nestabilne vremenske prilike. Krajem mjeseca naši krajevi naći će se na “sudaru” tople zračne mase koja bi nadirala sa Sredozemlja i hladnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta.

“Pod takvim okolnostima prema kraju mjeseca treba očekivati česte padavine, ali i ponovo jak do na udare olujan vjetar širom naše zemlje. Dominantno bi to bila južina uz kišu, koja bi u Hercegovini i zapadu Bosne bila obilna”, najavljuju meteorolozi.

Takve vremenske prilike će na vrhovima najviših planina donijeti povremeno obilan snijeg, dok se u nizinama njegova pojava i dalje ne očekuje, barem do pred sami kraj mjeseca.

Što se tiče prognoze za ovu sedmicu, ponedjeljak će započeti uz pretežno sunčano vrijeme, ali će se tokom dana postepeno naoblačiti, najprije u Krajini a do kraja dana i u ostalim područjima. Lokalno će pasti i malo kiše, ponajprije u Bosni, nešto manje kiše bit će u Hercegovini. Ujutru prohladno uz lokalno slab mraz, a danju ugodnije temperature nalik današnjim.

U utorak i srijedu bit će nakratko malo svježije vrijeme uz sjeverac i buru. Većinom oblačno, a treba se pripremiti za lokalno pljuskove padavine nalik babinim hukama, također najavljuju meteorolozi sa BHMeteo.ba. U nizinama će biti kiša, a u višim područjima malo snijega. Padavine većinom u Bosni, dok bi se u većem dijelu Hercegovine zadržalo suho vrijeme.

Od četvrtka, 22. februara u vremenske prilike u BiH diktiratće južina uz jačanje južnog vjetra koji bi prema kraju sedmice ponovo bio jak, lokalno i olujan. Hercegovina i zapadni dijelovi Bosne idu pod povremeno obilnu kišu. Na vrhovima najviših planina povremeno jači snijeg, ali zasada bez njegove pojave u nizinama.

 

Foto: BH Meteo.ba