Džaferović: Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi

Posjetama Bosanskom Petrovcu, Ključu i Sanskom Mostu, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nastavio je seriju posjeta bh. gradovima i razgovora sa građanima.

Na tribini u Sanskom Mostu prisutni su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo.

Tokom razgovora u Sanskom Mostu bitan dio je posvećen dijaspori, mladima i privrednom razvoju.

“Građani Bosne i Hercegovine koji žive izvan domovine predstavljaju ogroman potencijal. Posebnu pažnju sada trebamo posvetiti njihovoj ulozi u ekonomiji BiH. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini. S druge strane, mi smo dužni da im pomognemo u očuvanju kulture, tradicije i jezika”, kazao je Džaferović.

On je uputio još jedan poziv svima koji žive izvan BiH da se registruju i glasaju na izborima, naglasivši da time mogu suštinski promijeniti stvari, naročito u povratničkim područjima.

Džaferović je govorio i o odlasku mladih iz BiH, kazavši da je taj trend prisutan u cijeloj regiji. Ocijenio je da se trend odlaska može usporiti osiguravanjem uslova za ostanak u BiH, a za to je potrebno napraviti niz reforsmkih poteza, uz ostalo i u obrazovanju, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.