Od julskih izbora ovisi da li se u Britaniju vraća vojni rok za mlade

F

Britanski konzervativci obećavaju vraćanje vojnog roka za mlade ako pobijede na izborima u julu.

Prema riječima premijera Rishija Sunaka, vojna ili civilna služba mogla bi biti iskustvo koje će mladim ljudima promijeniti život i omogućiti im da razviju vještine kako bi uspjeli u stvarnom svijetu. Očekuje se da će plan koštati 2,5 milijarde funti (5,7 milijadri KM) godišnje.

Prema planu konzervativaca koji je predstavio premijer Sunak, mladi ljudi koji navrše 18 godina imali bi izbor služiti 12 mjeseci u vojsci ili pomagati jedan vikend mjesečno godinu dana u zdravstvenim, socijalnim ili drugim javnim službama.

Prema riječima premijera Sunaka, usluga bi mladima mogla pružiti prilike koje im mijenjaju život. Tokom nje mogli bi razviti vještine koje će im trebati "u stvarnom svijetu".

"Državljanstvo sa sobom ne nosi samo prava, već i obveze. Biti Britanac je više od države zajedno na kontroli pasoša", rekao je Sunak.

Opozicioni laburisti ideju konzervativaca smatraju očajnom. Prema njima, pod konzervativnom vladom, britanske oružane snage smanjile su se na najmanju veličinu od Napoleonovih ratova.

Takozvana nacionalna služba u Britaniji vrijedila je od 1939. do 1960. godine. Bila je to obvezna vojna služba za muškarce od 17 do 21 godine. U nekim se zemljama počelo raspravljati o vraćanju vojne službe nakon rata u Ukrajini.

Čini se malo vjerovatno da će konzervativci ostali u vladi i nakon julskih izbora. Ankete pokazuju veliku pobjedu laburista.

Foto: Britanska armija