Od kampa za migrante samo pusta livada

Posljednjih dana nemiri među grupama migranata su kulminirali, a prema najavama, na današnjem susretu vlasti USK-a sa Wigemarkom o tome neće biti riječi

Sukobljene grupe migranata, snimke masovnih tuča i kolona onih koji se kreću Velikom Kladušom noseći u rukama metalne šipke i letve, zgrozile su domaću javnost. U privremenom migrantskom centru Miral u Velikoj Kladuši smješteno je 600 osoba, a još toliko ih je izvan Mirala smještenih u privatnoj režiji ili jednostavno u napuštenim objektima i livadama, prenosi Oslobođenje.

Tuča zbog ljubomore

- Postoji gornja granica za kapacitet u tim objektima i on je odavno popunjen. Na sve naše apele nitko se nije obazirao, novi migranti svakodnevno stižu u Krajinu, po stotinu njih dnevno, a za njih nema mjesta. Naravno, oni koji su napolju također žele da su unutra, da imaju gdje spavati, istuširati se, tako da među njima dolazi do ljubomore i neprijateljstva razne vrste. Na to sve, desio nam se taj požar u Miralu prošle sedmice, što je značajno reduciralo smještajne kapacitete i u tom sada stiješnjenom prostoru, uz sve ostalo, stanje je na ivici pobune, kazao nam je portparol MUP-a USK-a Ale Šiljdedić.

No, po svemu sudeći, migranti u Velikoj Kladuši su se već pobunili, s tim što neprijateljstvo najviše iskazuju jedni prema drugima, mada su i stanovnici ovog krajiškog gradića zaplašeni i zatvaraju se u kuće.

Tokom ranijih razgovora u okviru međupolicijske suradnje, iz svih kantona i policijskih agencija garantovali su policiji USK-a da će u slučaju ovakvih i sličnih događanja, u svakom momentu biti spremni da pošalju dodatne policijske snage u ispomoć, što se posljednjih dana nije desilo.

- Mi se trudimo da držimo situaciju pod kontrolom koliko možemo, poslali smo sve raspoložive jedinice iz Bužima i Cazina u Veliku Kladušu. Naslušali smo se svakakvih obećanja u posljednju godinu migrantske krize i mogu reći da su najznačajnija ona o zatvaranju istočne granice i smanjenju broja ilegalnih ulazaka u BiH. Zatim smo od državne Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti imali obećanja da će oni preuzeti nadležnost i uvesti kontrolu nad ovom situacijom. Koliko god puta da određeni broj problematičnih migranata koji čine krivična djela privedemo državnoj službi za odnose sa strancima, za nekoliko dana ih opet pronađemo u Unsko-sanskom kantonu, tako da sve to na nivou države, nažalost, slabo funkcioniše, naglasio je Šiljdedić.

Procjenjuje se da migranata u Velikoj Kladuši i Bihaću, na raznim lokacijama, već ima oko 8.000, što je okruglo deset puta više nego što ima policije u Kantonu.

Otkako se desio požar u Miralu, te nekoliko uzastopnih masovnih tuča i nemira među migrantima u Velikoj Kladuši, Hrvatska je poslala dodatne policijske snage na granicu sa BiH. Očekuje se da će razuzdani migranti, na sličan način kao što se posljednjih dana ponašaju u Velikoj Kladuši, pokušati u velikom broju nasilno probiti hrvatsku granicu. Slično se desilo prošle godine kada su migranti tokom 15 dana blokirali granični prelaz Maljevac, nakon čeka je i donesena odluka da se sa granice izmjeste u fabriku Miral.

O finansijama

Svi ovi događaji trebali bi ubrzati postupak izgradnje novog migrantskog centra Vučjak u Bihaću, za koji je Gradsko vijeće prošlog mjeseca dalo saglasnost. Ostala su još dva mjeseca, koliko su vlasti u Krajini odredile kao rok, da sve migrante iz urbanih zona izmjeste na Vučjak, međutim, osim puste livade tamo još nema ništa.

Jučer su u Sarajevu predstavnici IOM-a trebali razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije o finansiranju izgradnje novog kampa, međutim, zvaničnog dogovora još nema.

Danas u Unsko-sanski kanton dolazi Delegacija Evropske unije u BiH sa Lars-Gunnarom Wigemarkom na čelu​. Najavljena tema razgovora je uloga kantonalnih vlasti u integracijama BiH.