Od marta oštre kazne u Austriji: Policija će na licu mjesta oduzimati vozila i vozačke dozvole

.

Austrija uvodi rigorozne mjere protiv prebrze vožnje, uključujući mogućnost oduzimanja automobila i njihovu naknadnu prodaju. Ove mjere stupaju na snagu 1. marta 2024. godine i imaju za cilj smanjenje broja prekršaja brzine te povećanje sigurnosti u saobraćaju.

Kako bi se smanjio broj ekstremnih prekršaja brzine, policija će na licu mjesta privremeno oduzimati vozila i vozačke dozvole vozačima koji su uhvaćeni u vožnji s prekomjernom brzinom. Ukoliko vozač ponavlja prekršaje ili je riječ o ekstremnoj prebrzoj vožnji, vozilo mu može biti trajno oduzeto i prodano.

Odluka o oduzimanju automobila donosi se na temelju težine prekršaja brzine, posebno ako je prekoračenje brzine veće od 60 km/h u naseljenom području ili više od 70 km/h izvan naselja. Osim toga, postoji opasnost od trajnog oduzimanja automobila ako se prekoračenje brzine dogodi za više od 80 km/h u urbanim područjima ili 90 km/h izvan njih.

Postupak oduzimanja vozila sastoji se od nekoliko faza. Nakon privremenog oduzimanja vozila od strane policije, okružni upravni organ donosi odluku o vjerojatnosti trajnog oduzimanja vozila. Ako se odluči za trajno oduzimanje, vozilo će biti prodano. Veći dio prihoda od prodaje automobila ide u fond za sigurnost saobraćaja, dok se ostatak dodjeljuje lokalnim vlastima.

Važno je napomenuti da se oduzimanje automobila ne primjenjuje na vozila koja ne pripadaju vozaču. U tim slučajevima, vozilo se može privremeno oduzeti, ali ne i proglasiti trajno oduzetim i prodati. Međutim, vozaču se može izreći doživotna zabrana vožnje, a ova zabrana bilježi se u odgovarajućim dokumentima vozila.