Od medija u RS-u zatraženi podaci o odgovornima za otkrivanje zaštićenog svjedoka

Tuzilastvo
Tužilaštvo BiH traži da se dostave podaci o autoru teksta, uredniku DESK-a i glavnom i odgovornom uredniku portala , naveli su iz "Glasa Srpske"

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je započelo istragu u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka koji je optužio premijera entiteta RS Radovana Viškovića da je učestvovao u premještanju i skrivanju tijela ubijenih Bošnjaka.

Prema navodina "Glasa Srpske", čiji je portal jedan od medija koji su objavili identitet zaštićenog svjedoka, zatražene su određene informacije

- Tužilaštvo BiH traži da se dostave podaci o autoru teksta, uredniku DESK-a i glavnom i odgovornom uredniku portala – naveli su iz "Glasa Srpske". U tekstu tvrde  da objavljivanjem inicijala i mjesta prebivališta osobe nisu otkrili njen identitet.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i najavilo istragu zbog otkrivanje identiteta, što je ozbiljno krivično djelo. Otkrivanje identiteta svjedoka osudile su i Ambasada SAD; EU, OSCE-e i OHR. 

Istraga je pokrenuta i protiv uposlenika Suda i Tužilaštva koji su tu informaciju dali medijima i ugrozili njegovu sigurnost.