Od Neba do Naloga: Tužioci češljaju policijske naloge

sipa

Četiri policajca iz USK-a čekaju ročište za izjašnjenje o krivnji, dok Tužilaštvo i SIPA izuzimaju nove dokaze o namještanim saobraćajnim prekršajnim nalozima

Općinski sud u Bihaću je prošlog mjeseca u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv dva policijska komandira Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota. Oni su privođeni tokom akcije kodnog naziva Nebo kao osumnjičeni za koruptivna djela u policiji. Naredniku Džigumu izrečena je mjera zabrane prilaska zgradi policije, a policajci još nisu suspendirani niti je još zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

U međuvremenu, prošle sedmice je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću SIPA izvela još jednu akciju kodnog naziva Nalog, a koja je u direktnoj vezi sa ranijim predmetom otkrivanja korupcije u policiji USK-a.

- Trinaestog juna 2022. na području Bihaća i Bosanskog Petrovca pripadnici SIPA su izvršili privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH. Prilikom realizacije je privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, navela je Jelena Miovčić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezvanično saznajemo da su pripadnici SIPA izuzeli oko 30.000 prekršajnih naloga od policije, za koje se sumnja da je veći broj krivotvoren, odnosno da su prepravljani sadržaji naloga tipa brzine kretanja motornog vozila i slično, objasnio nam je naš izvor.

Ovakvo krivično djelo upravo je dio potvrđene optužnice u predmetu Nebo, pored velikog broja krivičnih djela primanja dara i koristi, odnosno uzimanja mita policajaca u saobraćaju od vozača, te organizirano propuštanje kamiona sa šumskom sirovinom bez valjanih naloga.

Podsjećamo, Oslobođenje je pisalo o tome da Policijskom stanicom u Bosanskom Petrovcu vedri i oblači Elvedin Džigum, zahvaljujući koruptivnim aktivnostima i prijateljskim vezama sa vrhom policije USK-a, a što je i sam posvjedočio inspektorima SIPA u Banjoj Luci još prilikom njegovog hapšenja u akciji Nebo od prije dvadesetak mjeseci.