Od raka godišnje u BiH oboli 10.000 osoba, umre ih 5.000!

Dok pojedine zemlje Zapada bilježe pad broja oboljelih od karcinoma, Bosna i Hercegovina ne može se pohvaliti takvim rezultatom. Onkolozi tvrde da je stanje alarmantno, s obzirom na to da je postotak umrlih od ove opake bolesti u velikom porastu!

Nema registra

Zvanični registar u BiH ne postoji, ali, prema nekim podacima entitetskih i kantonalnih zavoda za zdravstvo te bolnica, godišnje od karcinoma oboli 10.000 osoba, a uspije se izliječiti polovina njih.  

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Federalni zavod za javno zdravstvo, u Federaciji BiH ukupan broj oboljelih od 17 vrsta malignih oboljenja je 15.517!

Zabrinjava da je broj oboljelih povećan u svim kantonima. Samo u Hercegovačko-neretvanskom lani je od raka oboljelo 1.429 osoba! Visokom procentu smrtnosti, upozoravaju onkolozi, doprinosi što se oboljeli od malignih bolesti u BiH ljekaru javljaju prilično kasno. Ističu i da su u najvećoj opasnosti osobe starije životne dobi, ali tvrde i da su na udaru sve više i mladi, i to od raka želuca.

Najmlađi pacijenti

Pretpostavlja se da godišnje na nivou BiH oboli između 90 i 100 djece koja se liječe na dječijim onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjoj Luci. S opakom bolešću, rakom, u Federaciji BiH bori se 121 dijete.

Kroz vrata Onkološkog odjeljenja na klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS godišnje, kako pokazuju statistike, prođe između 35 i 40 novooboljelih mališana.

Brojni razlozi   

Brojni su razlozi naglog povećanja onkoloških pacijenata, među kojima su sve veća starost društva, ali i savremen način života praćen stresom i nezdravim navikama. 

Kod muškaraca je najčešći rak prostate i želuca, a kod žena rak dojke te neoplazma bronhija i pluća. 

Najveći broj oboljelih u FBiH 

3.165 žena oboljelo od raka dojke

2.525 oboljelih od raka usne šupljine

1.332 oboljela od raka bronhija i pluća

1.046 oboljelih od raka urinarnog trakta

1.112 oboljelih od raka prostate

Izvor: