Odata počast Salihu i njegovim saborcima

salih

U organizaciji udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća, uz podršku grada Bihaća i vlade USK kantona jučer je obilježena 28. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića, dobitnika 2 ratna priznanja značke zlatni ljilan i ordena zlatni grb sa mačevima.

 

z

m

Njegovi saborci su bili: Mustafa Zulić, Fahrudin Mehtić i Amir Redžić.

I ove godine veliki broj mještana se prisjetilo ratnih dešavanja iz 1993. godine na grabeškom platou koja su odredila daljni tok odbrane Bihaća i Bihaćkog okruga.

Teško je sjetiti se nekih dešavanja iz prošlosti, ali ratnih dešavanja ovi mještani Bihaća kao i svi ostali se vrlo dobro sjećaju. Ratni komandant Sead Toromanović izjavljuje kako je Salih od prvog dana pokazivao jednu odlučnost i spremnost i sposobnost organiziranja. Među nama je bio vrlo uvažen i poštovan. Jedan od Salihovih saboraca izjavljuje da Salihova četa nikad nije izgubila liniju, i kad se povlačila sa linije uvijek je to taktički izvodila. 

Bez obzira na uslove koje je izazvala pandemija korona virusa istaknuto je da se tradicija sjećanja ne smije zaustaviti niti zaboraviti na značaj svega šta se desilo u ratnom periodu za današnju Bosnu i Hercegovinu. Dužnost građana je da odaju počast borcima i da ne zaboravljamo jer bez njih ne bi bilo današnje BiH.

Da im dragi Allah, dž. š., podari Džennet, a porodicama sabur.