Odgođeno suđenje policajcima u slučaju napda na Vučića

Odgođeno suđenje policajcima u slučaju napda na Vučića

Suđenje dvojici bivših policajaca za odavanje službene tajne iliti slučaj Potočari (kada je napadnut Aleksandar Vučić), odgođeno je za kraj septembra jer je još jednom u ovom procesu promenjen sudija.Da li je bilo zloupotreba i nepravilnosti tokom policijske operacije u Potočarima, trebalo je da svedoče direktor policije Vladimir Rebić i donedavna državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović, ali se nijedno od njih dvoje nije pojavilo. Direktor policije je poslao lekarsko opravdanje, dok je Hrkalovićevoj poziv poslat na adresu Ministarstva u kome više ne radi.

Odbrana je, kako za Oslobođenje kaže advokat Vladimir Todorić, koji zastupa Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, dostavila sudu tačnu adresu prebivališta Hrkalovićeve, pa ostaje da se vidi hoće li se ona konačno pojaviti na sudu, budući da je nije bilo ni na prošlom ročištu, iako je tada bila pozvana na pravu adresu.

Upitan šta promena sudije znači za dalji proces i kakvo je objašnjenje suda, zašto se sudija uopšte menja, Todorić odgovara:

“Mi smo ušli u paradoks da tužilaštvo goni ćutanjem, a da se okrivljeni brane tako što tražimo da se raspravlja o svemu i sa svima. Ako me pitate o čemu govorim, ponoviću da je u pitanju suđenje zatvoreno za javnost, a da se svi predstavnici države koji treba da svedoče pozivaju na službenu tajnu, odbijaju da odgovaraju na pitanja i to zato što se boje da će tako sami sebe zapravo optužiti. Mi hoćemo da se svi saslušaju i da se raspravi šta se tamo desilo, ali bi neko visoko pozicioniran u državi morao da snosi odgovornost za to. I tako se vrtimo ukrug da ljudi koji imaju ključne informacije imaju i mogućnost da ne odgovaraju na pitanja”.

Na pitanje šta očekuje od samog procesa i hoće li bivši policajci dobiti fer suđenje, Todorić odgovara da to zavisi od toga hoće li im suditi slobodan sud, a tužilaštvo ispitati odgovornost onih koji su sakrivali krivično delo ili će Dumanoviću i Trboviću suditi partijski sud.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su uhapšeni 31. decembra prošle godine po naredbi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da su javnim iznošenjem detalja o svom angažovanju na komemorativnom skupu u Potočarima odali službenu tajnu.

Oni su u izjavama za Al-Jazeera Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine.

Postupak protiv dvojice pripadnika MUP-a počeo je u maju prošle godine, kada je na početku suđenja isključena javnost zbog „nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno zato što će u toku postupka biti iznošeni poverljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu.