Zelenski: Odgovarat će svi koji su učestvovali u napadu na Kramatorsk, to je ratni zločin

asd

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će svi koji stoje iza ruskog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku snositi odgovornost.

Zelenski je u svom sinoćnjem obraćanju rekao da je ruska državna propaganda pokušala okriviti ukrajinske oružane snage za ovaj napad.

"Ovo je još jedan ratni zločin Rusije, za koji će svi umiješani odgovarati", poručio je ukrajinski predsjednik.

Također, on je potvrdio prethodne izvještaje načelnika vojne administracije regije Donjeck da je u napadu ubijeno najmanje 50 osoba, uključujući petero djece.

"Očekujemo čvrst, globalni odgovor na ovaj ratni zločin", rekao je on.

"Kao i masakri u Buči, kao i mnogi drugi ruski ratni zločini, raketni udar na Kramatorsk mora biti jedna od optužbi u Tribunalu, što će se sigurno dogoditi", rekao je on.

Zelenski dodaje da će "svi napori svijeta" biti usmjereni na to da se iz minuta u minut utvrdi "ko je šta radio, ko je naredio, odakle je došla raketa, ko ju je nosio, ko je naredio i kako je bila usmjerena.

"Odgovornost je neizbježna", rekao je.

Sinoć je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su locirali jednu brigadu nedaleko od mjesta gdje se napad desio, u trenutku nesreće.

"Prema obavještajnim podacima, jedna od jedinica 19. raketne brigade koja je naoružana raketnim sistemima locirana je u naselju Dobropolje u Donjeckom regionu, 45 kilometara jugozapadno od Kramatorska u trenutku napada", rekao je Konašenkov.

Foto: Screenshot/Facebook