Odgovornost svakog pojedinca za svoja djela

Razmislimo o ovom hadisu.

Prenosi se od Muaza ibn Džebela, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

“Neće se čovjek ni pomjeriti na Sudnjem danu sve dok ne bude bio upitan za četvero:

– za život, u što ga je proveo,

– za mladost, u čemu ju je proveo,

– za imetak, kako ga je zaradio i u što ga je potrošio,

– i za znanje, da li je radio po njemu. (Taberani)

U ovom hadisu, Allahov poslanik Muhammed, a.s., nas podsjeća na polaganje računa na Sudnjem danu i obavještava nas da će svaki čovjek posebno biti pitan za četiri stvari:

  1. O životu. Kako je proveo svoje dane i godine. Da li ih potršio čineći dobra ili loša djela? Pa, ako ih je potrošio u dobru i dobročinstvu blago se njemu, a ako ih je potrošio u zlu teško njemu.
  2. O mladosti. Čovjek će biti pitan kada je bio u cvatu mladosti, kako ju je potrošio? Da li je mladost potrošio za ahiret ili je mladost potrošio u igri i zabavi, uživajući u nasladama ovog svijeta?
  3. O imetku, tj. bit će pitan o imovini koju je stekao. Kako ju je zaradio, na halal ili haram način? Na koji je način došao do njega? Ako je došao do njega na dozvoljen način, on je od pobjednika i bit će sretan. Ako je od onih drugih, teško se njemu! Zatim će biti ponovo pitan o imetku koji je zarađen na šerijatski dozvoljen način, u što ga je potrošio? Da li je ispoštovao Allahovo, dž.š., pravo u tom umetke (redovno dajući zekat) i da li ga je dijelio u ime Allaha u dobrotvorne svrhe?
  4. O znanju. Da li je radio po njemu i druge po tom znanju podučavao? Da li je širio svoje znanje radi Allaha ili nekog dunjalučkog prestiža? I na kraju, da li je radio po tom znanju?

Razmislimo o ovom hadisu.

Razmislimo i uzmimo pouku dok je vrijeme.

Dok smo još na dunjaluku.