Odluka o Tadićki krajem mjeseca

asd
Na dužnost člana VSTV-a stupio je Sanin Bogunić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji ulazi i u Drugostepenu komisiju

Nakon ljetne pauze, članove krovne pravosudne institucije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, dočekali su ranije pokrenuti disciplinski postupci protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

- Očekujem da bi i u jednom i drugom slučaju drugostepene komisije trebale okončati rad do kraja mjeseca, govori Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, pojašnjavajući šta će se desiti u slučaju žalbi na donesene odluke.

- U tom trećem stepenu, ako dođe do njega, može se samo odlučivati o visini sankcije, a nikako o tome postoji li krivica ili ne, govori on i napominje da se krivica utvrđuje najkasnije na drugom stepenu.

Podsjećamo da je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a utvrdila da je Tadić počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta, te da joj je izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne tužiteljice. A razlog zbog kojeg još nema pravosnažne odluke je taj što nije bilo moguće formirati Drugostepenu disciplinsku komisiju. U srijedu je na dužnost člana Vijeća stupio Sanin Bogunić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji bi trebao popuniti upražnjeno mjesto u toj komisiji. Dolazi on na mjesto Mahmuta Švrake, člana VSTV-a, kojem ističe mandat 22. septembra. Upravo je iz tog razloga predsjednik Lagumdžija ranije razriješio Švraku dužnosti člana komisije koja odlučuje o žalbi Gordane Tadić.

- Razriješen je dužnosti zbog bojazni da do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće biti okončan, a tada bi sve radnje koje je ta komisija preduzela pale u vodu i sve bi se moralo iznova raditi, pojasnio je Lagumdžija.

Ranije je Vlado Adamović, pravni zastupnik Tadić, dostavio zahtjev za izuzeće mogućih članova komisije, među njima i Švrake, za kojeg je smatrao da ne može biti objektivan u donošenju odluke, insinuirajući da je Švraka u centrali SDA instruiran kakvu odluku treba da donese. Predsjednik Lagumdžija ističe da je već dao nalog da se pripremi odluka o Bogunićevom imenovanju za člana Drugostepene komisije, nakon čega bi ova komisija bila potpuna, jer su tužilac Slavo Lakić i sudija Mustafa Šabić već ranije imenovani.