Odmori će postati sve ‘skuplji’: Hoteli ove godine i do 15 posto skuplji

323223
Troškovi za energiju i osoblje, kao i posljedice koronavirusa, tjeraju hotelsku industriju na korekcije cijena između deset i 15 posto. Pored toga, pretpostavlja se da broj noćenja u Austriji ni ove godine neće dostići razinu prije krize.

Trenutna anketa među 730 hotela koju je provelo WKO dala je mješovitu sliku: uskrsna sezona bila je nezadovoljavajuća za 60 posto hotelijera. Za ljeto dvije trećine očekuje popunjenost veću od 50 posto, a jedna trećina čak oko 70 posto.

“Ali postoje velike razlike ovisno o regiji i vrsti hotela”, objašnjava Susanne Kraus-Winkler, voditeljica udruge hotelijera. U regijama za odmor u južnoj i istočnoj Austriji prošle je godine prošlo prilično dobro, a u gradovima poput Beča osjeća se nedostatak turista koji dolaze zračnim putem. Rusi i Ukrajinci činili su samo 1,5% gostiju.

Ali rast cijena pogađa sve hotele. Naime, pored naglog rasta troškova energije, veći su i troškovi osoblja, cijene materijala i ostalih stvari. Osim toga, u razdoblju korone podignuto je oko milijardu eura kredita za prolazak kroz krizu.

Stoga su mnogi već povećali cijene ili će to uraditi na ljeto. Očekuje se da će cijene rasti od 10 do 15 posto, zavisno od vrste hotela i smještaja. Isto tako, pandemija je pokrenula strukturnu promjenu koja je u punom jeku. Digitalna prijava, smanjeni jelovnici ili različito radno vrijeme pomažu u uštedi troškova.