Odnosi Kube i SAD se pogoršavaju

Američki diplomati u Havani su od prošle godine mete misterioznih "akustičnih napada", koji su im uzrokovali niz zdravstvenih problema.

Odnosi Kube i Sjedinjenih Američkih Država pogoršavaju se, kazao je kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) u nedjeljnom televizijskom intervjuu, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

- Ne odbacujemo mogućnost dijaloga, ali on se mora bazirati na poštovanju, ne smije se uvjetovati određenim našim uvjerenjima - istakao je kubanski predsjednik za televizijsku postaju Telesur.

Dodao je, također, da njegova vlada nije optimistična u pogledu održavanja sastanka ako "vlada Sjedinjenih Američkih Država ustraje u svom skandaloznom stajalištu".

Kubansko-američki odnosi poboljšani su za vrijeme mandata američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) da bi pod Trampom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktuelni američki predsjednik ponovo ograničio putovanja i pooštrio američki ekonomski embargo susjednoj otočnoj državi.

Američki diplomati u Havani su od prošle godine mete misterioznih "akustičnih napada", koji su im uzrokovali niz zdravstvenih problema.

Izvor napada i dalje nije poznat, prenose agencije.

U drugom dijelu nedjeljnog intervjua kubanski predsjednik je branio dio novog ustava kojim se utire put legalizaciji istospolnih brakova.

- Mislim da se priznavanje braka među ljudima, bez ograničenja, nadovezuje na princip eliminacije svih vrsta diskriminacije u društvu - kazao je Djiaz-Kanel.