Održan sastanak o problemu pasa lutalica u Bosanskom Petrovcu

.

U Kabinetu Općinskog načelnika 12.10.2021. godine održan je sastanak na temu rješavanja problema pasa lutalica. Problem pasa lutalica već je duže vrijeme gorući u općini Bosanski Petrovac. Kako je već poznato, psi lutalice stvaraju niz godina probleme u svim većim općinama ne samo zbog svoje agresivnosti, već i sve većeg razmnožavanja, ali i zbog migracije pasa iz jedne općine u drugu. 

Sastanak je predvodio općinski načelnik Mahmut Jukić zajedno sa svojim saradnicima, koji je u svom kabinetu ugostio predstavnike Komunalnog preduzeća i Veterinarske stanice. Kao jedno od dugoročnih rješenja, predloženo je da se uspostavi higijeničarska služba i napravi privremeno sklonište, odnosno da se angažira higijeničar koji bi konstantno radio na prikupljanju pasa, te iste vodio u Veterinarsku stanicu, gdje bi se procjenilo stanje u kojem se pas nalazi. Bit će angažirani i hvatači pasa koji će pse voditi u Veterinarsku stanicu gdje će se vršiti sterilizacija i pregled životinja na zarazne bolesti. Također, nadležna služba Općine će izraditi Plan zbrinjavanja pasa lutalica u općini Bosanski Petrovac.  "Ovaj problem imaju sve lokalne zajednice, pa i općina Bosanski Petrovac. Općina Bosanski Petrovac mora da odvoji sredstva i da napravi privremeno sklonište za pse. Odrediće se lokacija i uraditi projektna dokumentacija. Obzirom da smo u fazi usvajanja Nacrta budžeta za narednu godinu, određena sredstva će biti predviđena za ovaj problem", rekao je Jukić.

Naime, pse lutalice u BiH niko ne uklanja s ulica od 2009. godine, kada je Državni parlament usvojio Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja. Tim je zakonom praktično ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obavezu izgradnje azila za pse koji bi ondje čekali udomitelje.