Održana hitna sjednica Kolegija gradonačelnika, Grad Tuzla će pomoći trgovcima

Povodom požara koji je juče zahvatio Veliku pijacu u Tuzli, održana je hitna sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle na kojoj su doneseni zaključci koji imaju za cilj da se sanira velika materijalna šteta koju je pretrpilo javno preduzeće koje upravlja pijacom, ali i trgovci.

Na Kolegiju je zaključeno da se očekuje se da će nadležni pravosudni i policijski organi, što prije okončati istragu i objaviti njene rezultate, kako bi što prije nadležni iz “Tržnica i pijaca” d.o.o. Tuzla mogli krenuti u daljnje aktivnosti na normalizaciji stanja na Velikoj pijaci u Tuzli.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina imamovića, čim nadležni pravosudni i policijski organi dozvole ulazak na Veliku pijacu, odmah će “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, u saradnji sa JKP “Komunalac” Tuzla i po potrebi drugim javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Tuzla, krenuti u raščišćavanje lokaliteta Velike pijace, kako bi se moglo što prije nastaviti sa radom, odnosno obavljati djelatnost pijaca.

Kada su u pitanju korisnici usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, istima će na slobodnim prostorima na Velikoj pijaci ili na prostoru Tržnice “Istok”biti omogućeno besplatno korištenje štandova u periodu od 4 mjeseca.  Prema riječima gradonačelnika Imamovića, trgovcima će biti obezbijeđena interventna novčana pomoć u iznosu 1.000 KM po korisniku. ”Nakon što se dobije konačan izvještaj o nastaloj šteti, razmatrat će se i druge dodatne mjere pomoći˝, istakao je Imamović.

Evo i ostalih zaključaka:

– Čim nadležni pravosudni i policijski organi dozvole ulazak na Veliku pijacu, odmah će “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, u saradnji sa JKP “Komunalac” Tuzla i po potrebi drugim javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Tuzla, krenuti u raščišćavanje lokaliteta Velike pijace, kako bi se moglo što prije nastaviti sa radom, odnosno obavljati djelatnost pijaca.
– Grad Tuzla će obezbijediti interventna sredstva neophodna za tekuće poslovanje i otklanjanje štetnih posljedica, a Gradonačelnik, koji je na to ovlašten Zakonom i Odlukom o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla će kroz odluku o prestruktuiranju rashoda Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu (unutrašnju preraspodjelu) obezbijediti dodatnih 55.000 KM sa namjenom osiguranja kontinuiteta osnovne djelatnosti “Tržnica i pijaca” d.o.o. Tuzla.
– Kada su u pitanju korisnici usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, istima će ili na slobodnim prostorima na Velikoj pijaci ili na prostoru Tržnice “Istok” (tzv. Mala pijaca) biti omogućeno besplatno korištenje štandova u periodu od 4 (četiri) mjeseca.
– Osim naprijed navedenog, korisnicima usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, bit će obezbijeđena interventna novčana pomoć sa pozicija Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti u skladu sa članom 15. do 18. Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na proširene oblike socijalne pomoći u Gradu Tuzla (Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj 11/10 i 2/11 i “Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 1/17) i to u iznosu 1.000 KM po korisniku.
– Nakon što se dobije konačan izvještaj o nastaloj šteti, razmatrat će se i druge dodatne mjere pomoći, kako prenosi TNT.