Održana prva Regionalna sesija Europskog parlamenta mladih u Bihaću (FOTO)

U periodu od 29. novembra do 2. decembra u Bihaću je održana Regionalna sesija Evropskog Parlamenta mladih (EYP) u organizaciji Dedić Ajle, Harbaš Džejlane, Musa Adne, Šejle Halilović, Danny Spahića, Amara Rahića i Ajne Dizdarević. Sesija je okupila oko 80 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i Evrope.

Sesija je trajala četiri dana, a sastojala se od treninga, teambuildinga, rada na rezoluciji i generalne skupštine.

Sesija je započela u KC Bihać, gdje se odradio trening za sve mentore koji su trebali raditi sa srednjoškolcima naredna tri dana. Drugi dan ove sesije odvijao se u JU Gimnazija „Bihać“ gdje su delegati bili raspoređeni u sedam komiteta, te sa svojim mentorima odradili Teambuilding. Cilj Teambuilding-a jeste da stvori ugodnu i prijateljsku atmosferu između delegata, te da se delegati međusobno upoznaju sa svojim mentorima.

Image

Treći dan ove sesije je održan u prostorijama Richmond Park College-a, gdje su delegati, pod vodstvom svojih mentora, pisali rezoluciju, pokušavajući riješiti probleme koji su im dodijeljeni.

Jedna od glavnih tema bio je problem migracija s kojim se Bosna i Hercegovina suočila, posebno grad Bihać. Pored ove teme, teme o kojima se također diskutovalo ticale su se korupcije i poboljšanja rada Ministarstva unutrašnjih poslova, poboljšanja životnih uvjeta djece u sirotištima Bosne i Hercegovine, očuvanje rijeke Une te evropskih problema vezane za bacanje i propadanje hrane, uključivanje osoba sa invaliditetom u tržište rada te unapređenje čistog, “zelenog” transporta.

Image

Finalni dan održan je u Kulturnom Centru Bihać, gdje je svaki komitet prezentirao svoju rezoluciju, te se debatiralo o aktuelnim temama. 

Po završetku sesije, predsjednica sesije, Sanja Pandža, je zajedno sa svojom potpredsjednicom Aminom-Kamrom Maglić i mentorima odabrala 10 najboljih delegata koji su plasirani dalje na Nacionalnu sesiju EYP BiH u Mostaru, koja se održava u februaru i koja će okupiti mlade ljude iz pet bosanskohercegovačkih gradova, kao i Evrope.

Prisutnima se obratila i Viara Valtchanova, predstavnica EU delegacije koja je ujedno bila i glavni partner sesije.

Image

Program zatvaranja je uveličala i Adna Kujundžić, svjetska prvakinja u modernom plesu, a po završetku ceremonije zatvaranja DIS teatar mladih Banja Luka je odigrao pozorišnu predstavu „Sa prijevodom za odrasle“.

Image

Europski parlament mladih kroz sve svoje projekte želi da inspiriše i motiviše mlade ljude da postanu aktivni građani koji će mijenjati svoju lokalnu zajednicu kako bi ona postala što bolja. Nadamo se da će Evropski parlament mladih zaživjeti i na području Unsko-sanskog kantona.

Kako je sesija prošla možete pogledati i na videu u prilogu, kojeg je uredio Ali Akbar, editor sesije iz Austrije.

Velika zahvala pripada direktorima Kulturnog centra Bihać Alenu Zuliću, direktoru Gimnazije Bihać, Jasminu Hodžiću, direktoru Richmond Park College Bihać Fatihu Keskin, te ostalim partnerima koji su pomogli projektu a to su: NP Una, Meggle, Burch Univerzitet, Grad Bihać, Lipa voda, Coca -Cola, H-saam doo Bosanska Krupa.