Održana Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

.

U organizaciji rukovodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) jučer je održana SkupštinaU organizaciji rukovodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) jučer je održana Skupština na kojoj je razmatrana Inicijativa za reorganizaciju koju je pokrenuo Upravni odbor, a Rijaset Islamske zajednice da saglasnost na 41. sjednici održanoj 10. juna 2021. godine.

Sjednicu je otvorio predsjednik IZBA Senad Kusur, nakon čega se prisutnim obratio dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme.

- Reisu-l-ulema i Rijaset su podržali proces reorganizacije i stoga čestitam rukovodstvu i članovima Skupštine na postignutom uspjehu. Dužnost je nastaviti razvoj Zajednice koju su uspostavile ranije generacije sa jakom vezom sa Domovinom uz poštivanje normativnih akata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i zakona države Austrije. Nadamo se da će naši članovi biti zadovoljni i pružiti potrebnu podršku rukovodstvu u nastavku predstavljanja Bošnjaka u organima Islamske zajednice Austrije. Doneseni zaključci su dobra osnova za nastavak uvezivanja džemata i boljom organizacijom vjerskih aktivnosti - kazao je, između ostalog, zamjenik reisu-l-uleme.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Hasudin-ef Atanović zahvalio je zamjeniku reisu-l-uleme i potvrdio opredijeljenost za poboljšanje organizacije i kvalitete u radu imama.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović je održao sastanak sa rukovodstvom džemata koji nisu završili proces integracije u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Austriji i u otvorenom razgovoru razmatrali mogućnosti otvaranja postupka uz podršku Rijaseta.

Osim zamjenika reisu-l-uleme dr. Ljevakovića, te direktora Smajlovića, u delegaciji Rijaseta koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji su i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut, voditelj Odjela za pravne poslove Faruk Hašimović, voditelj Odjela za džemat i imamet Mensur-ef. Pašalić i stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Bahrudin-ef. Čolo.