fbpx Održana svečana akademija povodom Dana branilaca Bihaća

Održana svečana akademija povodom Dana branilaca Bihaća

Home

Održana svečana akademija povodom Dana branilaca Bihaća


U sklopu obilježavanja 16. juna - Dana branilaca Bihaća, u sali Muzeja AVNOJ-a održana je svečana akademija na kojoj su se prisutni predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani grada Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5.korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja USK-a, te ratni komandanti Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović i Franjo Grgić.

Čestitajući svim braniocima Bihaća njihov dan, Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać kazao je da Dan branilaca simbolizira zajedništvo i ujedinjenost u istom cilju, odbrani Bihaća i države BiH.

Bitka za Bihać nije završena, ona se i dalje vodi samo drugim metodama. Sada nas napadaju drugim sredstvima i ništa manje razornim oružjima. Zato ova današnja borba nije ništa manje važna od one prije 25 godina, jer ako ništa ne učinimo ostati će pustoš i sve patnje i žrtve biti će uzaludne”- kazao je predsjedavajući Župa.

“U svojim obraćanjima ratni komandanti Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović i Franjo Grgić, istakli su da je okviru odbrane BiH grad Bihać i Bihaćki okrug  imao jedno od najznačajnijih mjesta i junski uspjesi branilaca Bihaća bili su prekretnica za ekspoatisanje rezultata naše pobjede, prvenstveno sa psihološkog aspekta jer su zarobljeni tenk i PRAGA, te uništeni agresorski tenkovi i vojska podigli moral naših boraca.

Ističući da su Bišćani na početku agresije na državu pokazali veliki stepen patriotizma i odgovornosti, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da grad Bihać kao lokalna zajednica neće nikada dozvoliti da ovakvi i slični datumi budu zaboravljeni, a učesnici bitaka i borci marginalizirani.

akademija

Kada vidite koliko ste vi dragi borci učestvujući u odbrani države dali svoj doprinos, onda sa punim pravom možete tražiti sve ono što vam pripada,  pa i više. Možete i morate biti uporniji u borbi za svoja pravo kao što ste to bili svih ratnih godina braneći naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu “- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na značaj Dana branilaca Bihaća u svom izlaganju prisutnima je ukazao i Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanjau u Vladi USK-a, kazavši da nas na obilježavanje i prisjećanje značajnih datuma iz proteklog rata, obavezuje 1.333 poginula branioca sa područja grada Bihaća.

akademija

Zahvaljujući braniocima i hrabrosti bihaćke mladosti, okupljene  prvo u Patriotsku ligu, potom u Teritorijalnu odbranu i policiju, a kasnije u jedinice Armije R BiH i HVO-a , nakana agresora niti 16. juna 1992.godine, ali i bezbroj puta kasnije nije uspjela”- kazao je ministar Malkoč.

 

(Izvor: Kabinet gradonačelnika)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 16/06/2017 - 17:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top