Oduzeli Golf vozaču koji duguje 11.000 KM za kazne

Policija zaustavila Golf kojim je upravljao Selmin R. (20)

Zenička policija je prošlog vikenda u naselju Crkvice zaustavila  i kontrolirala  Golf kojim je upravljao  Selmin R. (20) iz Zenice, a za kojeg se ispostavilo da je jedan od vozača koji ima rekordan broj izrečenih kazni zbog prekršaja u saobraćaju, saznaje “Avaz”.

Višestruki povratnik

Naime, policajci su tokom kontrole utvrdili  da ima izrečene prekršajne kazne od oko 11.000 KM.

Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP-a ZDK, nakon što je ustanovljeno da mu je izdat veliki broj prekršajnih naloga, vozaču je privremeno oduzet automobil.

- Vozač je višestruki povratnik u činjenju saobraćajnih prekršaja. Budući da na taj način predstavlja opasnost za sigurnost građana i drugih učesnika u saobraćaju, sporno vozilo je oduzeto - kaže Alić.

Ističe da će nakon kompletiranja predmeta i pokretanja prekršajnog postupka dostaviti zahtjev Općinskom sudu u Zenici.

- Vozilo je privremeno oduzeto. Nadležnom sudu dostavit ćemo zahtjev i za trajno oduzimanje vozila zbog ugrožavanja javnog prometa – napominje ona.

Inače, zenička  policija je do sada  oduzela 62 vozačke dozvole mladim vozačima, a 338 vozača upućeno je na predavanja, kao sankcija zbog prekršaja u saobraćaju.

Oduzeli autobus

Podsjetimo, samo u ovoj godini, MUP ZDK oduzeo je najmanje 200 vozila, MUP Srednjobosanskog 91, MUP Tuzlanskog kantona 57, MUP Kantona Sarajevo jedno (autobus, op. a.). Većina vozila, nažalost, odlukom suda bude vraćena vlasnicima.

 

Trajno oduzimanje vozačke

I dok je stav policijskih struktura da zakon treba biti rigorozniji, u skladu s trenutnim, koji je na snazi, nastoje se sankcionirati vozači i na taj način djelovati da naredni put tokom upravljanja vozilom budu savjesni.

- Trajno oduzimanje vozačke može se učiniti prema mlađem vozaču koji s dvije godine iskustva ima četiri ili više kaznenih bodova - kaže Alić.