ODUZETE CIGARETE I REZANI DUVAN

cigarete
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i opštine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duvan u vrijednosti 35.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednog fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duvana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO. Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duvana.


U akciji na području grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK-a i MUP TK-a PS Centar, kod 5 fizičkih lica pronašli veću količinu rezanog duvana i cigareta koji nisu bile obilježeni na zakonom propisan način. Radilo se o 1.140 paklica cigareta, 5385 ručno motanih cigareta i 18 kg sitno rezanog duhana.


U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantra UIO u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području opštine Bratunac kod fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 paklica i 30 kg sitno rezanog duhana.

Oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. Vrijednost oduzete robe u ove tri odvojene akcije iznosi 35.000,00 KM, a protiv fizičkih lica od kojih je roba privremenooduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje.


U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.


Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.