Oduzeto 4.077 paklica cigareta i 40 kg sitno rezanog duvana

Cigare

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 4.077 paklica cigareta stranog porijekla na putnom pravcu Foča – Sarajevo. Oduzete cigarete nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu proveli su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Sarajevu u saradnji sa službenicima MUP-a KS, PS Trnovo.

Na području opštine Hadžići ovlašteni službenici UIO izvršili su zaustavljanje i kontrolu putničkog motornog vozila, te u istom pronašli 40 kilograma sitno rezanog duvana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO.

Cigarete i sitno rezani duvan koji su bili namjenjeni za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuju se na tržišnu vrijednost u iznosu od 27.000,00 KM. Lica od kojih su oduzeti akcizni proizvodi biće procesuirana u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.