Erdogan: Ako se ne ispune američka obećanja, ofanziva u Siriji se nastavlja

Na stotine kurdskih boraca ostaje na sjeveroistočnoj sirijskoj granici, uprkos primirju uz američko posredovanje koje zahtijeva njihovo povlačenje.

Na stotine kurdskih boraca ostaje na sjeveroistočnoj sirijskoj granici, uprkos primirju uz američko posredovanje koje zahtijeva njihovo povlačenje, i Turska bi mogla nastaviti ofanzivu u toj regiji kada primirje istekne, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Petodnevna pauza u turskoj prekograničnoj ofanzivi omogućava povlačenje boraca iz kurdske milicije YPG iz pogranične regije i okončava se u 22 sata u utorak.

Turska tvrdi da borci YPG, koje smatra teroristima zvog njihovih veza s kurdskim militantima koji vode pobunu na jugoistoku Turske, moraju napustiti "sigurnu zonu" koju ona želi da uspostavi u Siriji.

- Povlačenje se nastavlja - izjavio je Erdogan novinarima u Ankari prije odlaska u Rusiju na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom o Siriji.

- Sudeći po informaciji koju sam dobio od svog ministra odbrane, mi govorimo o 700 do 800 njih koji su se već povukli i oko 1.200 do 1.300 koji nastavljaju da se povlače. Rečeno je da će se svi povući . Svi moraju otići, taj proces neće se završiti prije nego što svi odu - izjavio je Erdogan.

Turska je pokrenula svoju prekograničnu operaciju prije skoro dvije sedmice nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojnika sa sjevera Sirije.

Američko povlačenje iz Sirije kritikovali su poslanici u Sjedinjenim Državama, među kojima i članovi Trumpove Republikanske stranke, kao izdaju kurdskih saveznika koji su pomogli Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Trump je izjavio u ponedjeljak kako izgleda da se petodnevno primirje održava uprkos čarkanjima, i da bi se ono eventualno moglo produžiti i nakon isteka u utorak navečer, ali je Erdogan istaknuo da bi se borbe mogle nastaviti.

- Ukoliko se obećanja koja su nam dali Amerikanci n ispune, mi ćemo nastaviti s našom operacijom tamo gdje smo je prekinuli, ovaj put i s većom odlučnošću - izjavio je turski čelnik, prenosi Reuters.