Oglasili se iz JP Ceste FBiH povodom dionice Bihać – Bosanska Krupa: “Treba nam 25 miliona KM da završimo taj dio Krajine, ali mi te pare nemamo”

bihać
Naš portal je u više navrata ukazivao na opasnu magistralnu cestu M14 Bihać – Bosanska Krupa koja prolazi kanjonom rijeke Une, na čijem jednom dijelu je postavljena tabla sa upozorenjem da vozite na vlastitu odgovornost u dužini od 15 kilometara.

 

 I ranijih godina kroz projekte sanacija trupa ceste, klizišta i zaštite kosina škarpi, kao i sanacije kolovoza, utrošena su značajna sredstva na poboljšanju sigurnosti odvijanja prometa. Također, svake godine kroz redovno održavanje se konstantno radi na osiguranju i poboljšanju odvijanja prometa na predmetnoj dionici magistralne ceste. Odavno je prepoznata činjenica da je jedino trajno rješenje problema odvijanja prometa u kanjonu rijeke Une izgradnja magistralne ceste po novoj trasi preko Grmuško-srbljanskog platoa. Izrada projektne dokumentacije za prvu dionicu Čavkići – Grmuša počela je 2005. godine, te su 2007. godine izvedeni radovi na potezu Čavkići – Spahići – Tabla, koji kasnije zbog nedostatka sredstava nisu nastavljeni – kažu.

Dodaju kako je u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta FBiH predviđeno 4.000.000 eura za izgradnju prve dionice magistralne ceste M14 kojom se povezuje Jablanska ulica sa ranije izgrađenom nedovršenom cestom, koja bi u budućnosti trebala nositi oznaku M14 u Čavkićima.

Za kompletiranje radova na ovoj dionici (BNS, habajući sloj, odvodnja, oprema i signalizacija) potrebno je prema pet miliona KM. Prema okvirnim procjenama, za završetak ove ceste potrebno je osigurati nedostajućih 25 miliona eura – naveli su iz Cesta FBiH.