Ogranak Vučićeve stranke u BiH: Cilj formiranje zajedničke države srpskog naroda

Iako je u martu 2014. godine, uoči njegove posjete Sarajevu, iz Programa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića izbrisan dio o spajanju bh. entiteta RS i Srbije u „zajedničku srpsku državu“, on je po svemu sudeći i dalje živi, i to ne samo u destruktivnoj seceseionističkoj politici Milorada Dodika, već i u „vizijama“ naprednjaka u Republici Srpkoj.

Piše: Faruk Vele

Istina, iz godine u godinu povećava se broj onih koji se nazaviaju „naprednjacima“ i žele smatrati Vučićevom sestrinskom strankom, a sve praćeno sukobima, teškim riječima i međusobnim osporavanjima simbola, no bivši državni poslanik iz Zvornika, Hadži Jovan Mitrović, ne spori povezanost sa SNS-om u Srbiji.

On tvrdi da je njegova stranka „za svoje ime dobila blagoslov od gospodina Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića odnosno naprednjaka iz Srbije pri osnivanju u Republici Srpskoj“, što će reći i za Program po kojem djeluju. Štaviše, Aleksandar Vučić se nije odrekao ni jedne od spomenutih „naprednjačkih frakcija“, a posebno ne njihovih stavova.

Stranka koju predvodi Hadži Jovan Mitrović, a dio je, zanimljivo, opozicionog Saveza za promjene, u svemu suprostavlja Miloradu Dodiku, predsjendiku RS-a, te podržavaju politiku Dragana Čavića i Mladena Ivanića, osim u ideji stvaranja „zajedničke srpske države“.

Potvrđuje ovo Program Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj. Oni očito, koriste „nekorigirani“, zapravo stvarni Program SNS-a iz Srbije.

Program SNS-a - undefined

PrtScr: Program SNS-a

„Istovremeno, političko približavanje i ekonomsko jedinstvo sa Republikom Srbijom, predstavlja realnu politiku koja će u budućnosti, mirnim putem i poštovanjem volje naroda, normi međunarodnog prava i Ustava, stvoriti uslove za formiranje zajedničke ili jedinstvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriji Republike Srpske i Srbije“, navodi se u Programu stranke koju
predvodi Mitrović.

To je isti onaj dio Programa SNS-a koji je Vučić dao ukloniti 2014. godine. Srpska napredna stranka se bori za „očuvanje teritorijalnog integriteta i punog ustavnog kapaciteta Republike Srpske“ kao „državno-pravnog entiteta“.

Također, tvrde da će se „SNS energično suprostavljati bilo kakvom daljem prenosu nadležnosti na nivo BiH“ i „svim raspoloživim političkim i pravnim sredstvima boriti da se Republici Srpskoj vrate na neustavan i nezakonit način oduzete nadležnosti“.

Republika Srpska, u kojoj žive ponosni i dostojanstveni ljudi, može da poboljša svoju ulogu i poziciju u svijetu samo ako bude sarađivala sa svim svojim prijateljima, koristeći dobrobiti koje dolaze iz cijelog svijeta, kako iz istočne, tako i iz zapadne hemisfere“, navodi se uz insistiranje na „razvijanju najbližih odnosa sa Ruskom federacijom i Kinom“.

To su samo neki od dijelova ciljeva Vučićevih naprednjaka u BiH, ali su dovoljno ilustrativni da potvđuju kako nije samo Milorad Dodik čovjek koji radi za „sprsku stvar“.

Vučić i srbijanska politika imaju mnogo više igrača, zapravo agenata koji imaju zadatak provoditi (veliko)srpsku politiku u novim okolnostima. Svi putevi, očito, ponovo vode u Beograd.