Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualca o stavovima Filandre: Ograničavanje na nacionalni atribut izvan standarda EU

SARAJEVO, (Patria) - Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu profesor Šaćir Filandra ocijenio je nepoštenim to što je dio Bošnjaka na oktobarskim izborima glas dao članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željku Komšiću.

„Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana Predsjedništva, njihova predstavnika. Nezadovoljstvo Hrvata je apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti. Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svako izabere svog predstavnika“, kazao je Filandra ističući kako slučaj Komšić predstavlja, kako je rekao, „veliku političku ujdurmu ljudi koji su bili politički nepismeni.“

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca profesor Nedžad Mulabegović se ne slaže sa stavovima profesora Filndre. On misli da bilo kakvo ograničavanje na nacionalni atribut kao osnovni u izbornom procesu je apsolutno neprihvatljiv i kosi se, kako je rekao, „sa osnovnim principima demokratije.“ 

„Ograničavanje na nacionalni atribut kosi se i sa našim Ustavom. Zna se tačno da je pojedinac taj koji glasa. Prema tome, uskraćivanje glasanja te vrste kada su u pitanju članovi Predsjedništva je sasvim iluzorno“, rekao je Mulabegović za agenciju Patria, dodajući da smatra da je kontraproduktivno što se izbor za članove Predsjedništva BiH uopće vezuje za entitete u BiH. 

Za njega bi bilo normalno, rekao je, da se izbor za člana Predsjedništva vrši na prostoru cijeloj teritoriji BiH, po principu da iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda u Predsjedništvo budu izabrani oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova od građana.

„To su preporuke i EU“, rekao je Mulabegović. 

„Imate izjave šefice EU diplomatije Mogherini da se kod donošenja novog izbornog zakona u BiH moraju ispoštovati osnovni postulati, odnosno oni koji su univerzalni u EU, jer bez toga Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju“, zaključio je Mulabegović.