Ogrešević: Trojka na čelu s Konakovićem željela je samo fotelje

.
"Bosna je nama iznad svega i odlučni smo je odbraniti. A u njoj ima mjesta za sve".

 

"Rušilačke politike nastavljaju dalje djelovati na urušavanju institucija BiH i većim intenzitetom. 

Time se samo potvrdio naš stav kada smo odbili da budemo u vlasti sa SNSD-om Milorada Dodika. Time bi mu samo dali vjetar u jedra i davali priliku da on svojom politikom i suradnicima blokira procese. 

Trojka na čelu sa Elmedinom Konakovićem samo je bila zainteresirana da sjednu u fotelje bez jasne vizije, na šta smo mi i interno i direktno upozoravali. No, Trojka je ušla u tu vlast misleći da je bitno da izgrade svoje karijere i da će im se otvoriti prilika da karijerno djeluju ne baveći se seriozno situacijom koja zaista jeste ozbiljna", rekao je predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević. 

Gostujući na TV Hayat, on je ocijenio da se ne zna o čemu će lideri vladajuće koalicije razgovarati. 

To samo pokazuje da vlast funkcionira na jedan nenormalan način, ucjenama, nema dobre atmosfere, a evo je već skoro godinu dana od formiranja državne vlasti i možemo reći da rezultata nema, smatra on.

Ogrešević je dalje istakao da je situacija gora nego li je (ikad) bila. 

Ogrešević je poručio da je NES nastupio principijelno i da se za takvo nešto vrijedi boriti. 

"Valjda bi to trebao i biti smisao političkog djelovanja", istakao je predsjednik NES-a dalje. 

Upitan šta očekuje od sastanka vladajuće koalicije u utorak, on je rekao da ne očekuje da će Dodik promijeniti svoju politiku koja se razvija godinama.

"Dodik je najavio opću mobilizaciju u Rs. To podržava Beograd, Vučić i sam nastupa i govori u tom smislu. Dodik očito brani svoj i interes klike koja je na vlasti u Rs, ne poštuje zakone i barata milionima, privatizirala je je institucije, a sve predstavlja kao +borbu za srpski narod'", stav je Ogreševića.

Odgovarajući na izjavu Bakira Izetbegovića da se stranke Trojke spremaju napraviti nepopravljive ustupke SNSD-u i HDZ-u, on je rekao da se to već desilo. 

"Znamo da je trebao Bošnjak biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje, neki lideri Trojke su bili "tvrdi" u stavu da neće popustiti i da Bošnjak mora biti na čelu UIO, pa je došao Srbin. U entitetu F BiH HDZ je dobio i Autoceste. A i Fond za zaštitu okoliša.

Tako da već ima uspostavljen taj trend. 

I opravdano je i sumnjati i strepiti da bi Trojka mogla preći i te zadnje linije jer pitanje Ustavnog suda, izbornog zakonodavstva i državne imovine je pitanje imalo li ili nemamo državu", kaže Ogrešević. 

Ponovio je i da predstavnici bosanskih Srba, pa i Hrvata, uporno i sistemski blokiraju svaki napredak BiH. 

Naveo je i da je posebno Dodikova politika rušilačka, te da zbog toga međunarodna zajednica mora djelovati i mora biti prisutna u BiH kako bi čuvali mir i Dejtonski sporazum.

Upitan šta misli o optužnici protiv Dodika, on je rekao da je bh. pravosuđe kompromitirano i pod utjecajem pojedinaca, grupa i političkih stranaka. 

Istakao je da je bilo elemenata za pokretanje postupka protiv Dodika zbog narušavanja ustavnog poretka BiH i nepoštivanja Ustavnog suda. Zašto zbog toga sada nije došlo, ali i zašto još ranije institucije nisu djelovale, nepoznanica je. 

"Konstantno smo kao narod predmet dehumanizacije, stvara se od nas legitimna meta, Dodik otvoreno zagovara "srpski svet" i pita se kome bi to smetalo. Pa nama smeta. Nismo Srbi. 

Te poruke ne mogu nikome donijeti ništa dobro. 

A mi moramo na dostojanstven način odgovoriti na uvrede, pa taman to bio Putin, Vučić, Dodik...

Mi želimo normanlu državu. Nama tu ne smeta niko - ni Srbi, ni Hrvati, ni Jevreji, ni Romi... niko. Ali živimo zamjenu teza, živimo srpski nacionalizam, četnikovanje, ponekad i ispade hrvatskih nacionalista...i mi postajemo "problem". A to nismo!".

Poručio je i da je u toku "maraton za izgradnju države" i da "mi moramo izdržati o pobijediti".

"Bosna je nama iznad svega i odlučni smo je odbraniti. A u njoj ima mjesta za sve", naglasio je Ogrešević dalje. 

On je rekao da mu nije jasno kako je moguće da Dodikov vokabular u kojem brutalno vrijeđa zapadne zemlje i njihove diplomate i da mu to prolazi.

"Mi smo sve iznenadili odbranom države u vrijeme agresije. Valjda sada u miru većina ipak nisu samo foteljaši koji samo svoje interese ganjaju. Mislim da nije tako. A mi smo se već okupili i profilirat i prezentirati ćemo jasno naše zajedničke stavove kada su ovi ključni procesi u pitanju.