OHR i Ambasada SAD-a u BiH: Nismo vidjeli tekst Krivičnog zakona FBiH

Ni predstavnici Ureda visokog predstavnika u BiH ni Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nisu vidjele tekst Krivičnog zakona FBiH koji je jučer i danas digao prašinu u našoj zemlji.

Ni predstavnici Ureda visokog predstavnika u BiH ni Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nisu vidjele tekst Krivičnog zakona FBiH koji je jučer i danas digao prašinu u našoj zemlji.

“OHR nije vidio spomenute amandmane, tako da ih ne možemo komentirati. U svakom slučaju, od ključnog je značaja da Parlament usvaja zakone kojima se borba protiv korupcije osnažuje, a ne slabi", rekli su kratko iz Ureda visokog predstavnika Međunarode zajednice u BiH.

Iz Ambasade SAD-a odgovor nije puno bogatiji, te je u smislu gotovo identičan reakciji OHR-a.

"Ne možemo komentarisati zakon koji nismo imali priliku pogledati. Od ključnog značaja je da u sklopu borbe protiv korupcije političari rade na jačanju, a ne slabljenju bh. institucija i pravosudnih stuktura. Zakonska rješenja moraju poštovati međunarodne i standarde EU, te zadovoljiti obaveze prema UN i zadržati ulogu državnih organa u borbi protiv korupcije", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, radi se o članu 382 Krivičnog zakona FBiH koji glasi: "Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili utjecajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Prijedlog izmjene glasi: "Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Funkcioneri će, ukoliko Prijedlog prođe Dom naroda, moći posredovati za određene radnje i to neće biti krivično djelo.