Okončana kriza: Serum protiv ugriza zmija dostavljen u BiH

asd
Kada dobijemo serum, prvo ćemo ga distribuirati po rubnim područjima, kazao nam je Šarkić

Kriza sa nedostatkom antiviperinuma, odnosno seruma protiv ujeda otrovnih zmija, je okončana. Prema informaciji koju je na svom Facebook profilu podijelio doktor Rusmir Baljić, u Sarajevo su stigle dovoljne količine ovog seruma.

- On još nije distribuiran do nas, ali i kada ga dobijemo gledaćemo da ga prvo podijelomi ambulantama na rubnim dijelovima Kantona, odnosno u područja gdje postoji najveći rizik od mogućeg ujeda zmija, kazao nam je portparol JU Dom zdravlja Sarajevo Arman Šarkić.

Kako saznajemo, antiviperinum je nabavljen, zapravo, za cijelu FBiH, a navodno je nabavku inicirao Zavod za javno zdravstvo FBiH, a realizovana je putem ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH. Količine seruma koje su dopremljene u našu zemlju nabavljene su od Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak iz Srbije.

Osim toga, kako su nam pojasnili naši izvori, apoteke su manje zainteresovane za nabavku ovog seruma, jer je jako skup, ima kratak rok trajanja, a njegova upotreba nije kontinuirana, tako da sa poslovnog aspekta, njegova je nabavka previše rizična.

Ipak, vrijedi još jednom upozoriti, bez obzira što je serum nabavljen, da trebamo biti pažljivi i oprezni prilikom odlaska u prirodu.