Bihać: Sedamnaesti sajam EKOBIS okupio preko 270 izlagača

U sportskoj dvorani Luke danas je otvoren 17. Međunarodni ekološki sajam EKOBIS koji je ove godine okupio preko 270 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Austrije.

I ove godine Privredna komora USK-a uz podršku Grada Bihaća, Vlade USK-a, Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore Federacije BiH organizirala je manifestaciju koja će od 12. do 15. septembra okupiti veliki broj privrednika i posjetilaca, a generalni moto ovogodišnjeg sajma je“cirkularna ekonomija”.

Kako je istakao Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a, ove godine preko 270 izlagača na 130 unutrašnjih i vanjskih štandova predstaviti će svoje proizvode i usluge, a pored bogatih propratnih sadržaja, u sklopu sajma održat će se i međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji, s posebnim akcentom na poveznicu zaštite okoliša i ekonomske dobiti. "I ove godine mi uspješno prezentiramo naše privredne i ostale potencijale, ali i potencijale naših partnera. To su ove godine regija Kocaeli, odakle se očekuje dolazak više od 30 izlagača. Ovogodišnja novina je grad - partner Sajma, a prvi je hrvatski Bjelovar.

Napravili smo određene organizacijske izmjene, donekle modernizirali izložbeni prostor, a značajno smo unaprijedili i program pratećih sadržaja“ – istakao je Ružnić. Sajam je svečano otvorio Mustafa Ružnić, premijer USK-a koji je istakao da je ovogodišnji sajam EKOBIS dobra prilika da privrednici kroz međusobne susrete i sastanke ojačaju svoje poslove, a istovremeno u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu nađu partnere za privrednu i svaku drugu saradnju.

"Sajam EKOBIS za naš grad je jedna od pet manifestacija koje tokom godine okupe veliki broj posjetilaca i izlagača koji iz našeg grada šalje pozitivne slike i naše potencijale, od kojih su oni u oblasti turizma za nas izuzetno bitni. Stoga podržavamo sajam i sve aktivnosti menadžmenta Privredne komore USK-a kao dobar primjer prezentacije ovog dijela Bosne i Hercegovin" – kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

U proteklih sedamnaest godina postojanja ova sajamska manifestacija isprofilirala se kao jedna od najznačajnijih ove tematike na području jugoistočne Europe. Potvrđuju to činjenice da se u proteklom periodu na sajmu predstavilo preko 3000 izlagača iz dvadeset zemalja. Uspješno je realizirano više od 550 pratećih sadržaja, a sajam posjetilo 220.000 posjetilaca.
 

(KABINET GRADONAČELNIKA)