Oluja nosila krovove u Sloveniji, očekuje se nevrijeme i u BiH

.

U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada

U ranim jutarnjim satima sjevernim dijelom Slovenije protutnjalo je jako nevrijeme praćeno gradom. Najteže je, prema prvim informacijama bilo na području Velenja i Pomurja, a pojedine su saobraćajnice neprohodne zbog srušenih stabala.

Mjestimice je u prekidu opskrkba električnom energijom zbog počupanih vodova.

Na području Elektre Maribor bez struje je bilo ostalo 50.000 korisnika, no već se radi na sanaciji štete. Snažan vjetar je nosio krovove, a nekoliko je podruma bilo poplavljeno.

UGROŽENA DOMAĆINSTVA

Veliki požar u Dalmaciji, policija regulira saobraćaj na dijelu Jadranske magistrale

Katastrofične fotografije iz Slovenije na društvenim mrežama svjedoče o razmjerima grmljavinskog nevremena.

Prognoze govore da će se vremenske nepogode nastaviti i tokom dana jer će se oluje događati na području cijele zemlje. Do kraja dana moguća su lokalna nevremena praćena jakim vjetrom i gradom zbog čega je izdano narandžasto upozorenje.

Moguć grad i u BiH

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepena.