Olujni udari do 108km/h: Materijalne štete i slomljeni semafori u regionu

.

Srbija je ovog vikenda bila pod uticajem snažnog ciklona koji je stigao sa zapada Evrope i centralnog Mediterana, donoseći sa sobom veoma izraženo jugozapadno strujanje i visoke temperature. Ova sinoptička situacija rezultirala je prilivom vrlo tople vazdušne mase sa sjevera Afrike, pri čemu su temperature dostizale čak 20°C, a u nekim područjima čak i 22-23°C. Međutim, pored visokih temperatura, zabilježena je i pojava oblaka, uz povremenu slaba kišu.

Ciklon je donio i veoma izražen vazdušni pritiska, što je rezultiralo veoma vjetrovitim vremenom širom zemlje. U planinskim predjelima, posebno na Zlatiboru i Zlataru, zabilježeni su olujni udari vjetra od 100 km/h, dok su na Kopaoniku zabilježeni čak i udari od 108 km/h.

Jak vjetar prouzrokovao je brojne probleme širom zemlje, uključujući obaranje drveća, oštećenje kontejnera i preokretanje saobraćajnih znakova.

Na širem području Kosova, vatrogasne službe intervenisale su u 12 slučajeva zbog vjetra. U Prugovcu, prigradskom naselju Prištine, vjetar je odnio krov sa poslovno-stambenog objekta, prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Građanima je upućen apel da budu oprezni i izbjegavaju kretanje po parkovima zbog mogućnosti obaranja stabala i grana.

U gradu Prijepolju, vjetar je čak okrenuo semafor za 90 stepeni.

Veoma jak vjetar zabilježen je i u Beogradu.

Ipak, dobra vijest je da se očekuje slabljenje vjetra tokom večeri. U ponedjeljak se predviđa promjena smjera vjetra na sjeverozapadni, uz pojačanje tokom prodora hladnog fronta. U utorak se očekuje jak sjeverozapadni vjetar, posebno na istoku zemlje, ali sa manjim intenzitetom u odnosu na vikend.

Nakon perioda proljetnih temperatura, u sedmici pred nama očekuje se padavine i zahlađenje, ali trenutne prognoze ne predviđaju značajnije snježne padavine u nižim predjelima.