Opasnost od zmija sve veća, ima ih i po gradskim ulicama (FOTO)

S dolaskom toplijih dana povećava se i opasnost od pojave zmija, čiji ujedi mogu biti veoma opasni, pa i smrtonosni. Rukovodilac Veterinarskog zavoda pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Muhamed Gladan kaže za „Avaz“ da ujedi zmija nisu bezazleni te da građani trebaju biti posebno oprezni u ovim toplim danima. 

Praviti galamu

- Za sušnog razdoblja zmije se mogu sresti i u nizinskim predjelima, kao i u rubnim dijelovima gradova i naseljenim mjestima u potrazi za vodom. Mnoge od njih instinktivno izbjegavaju sukob, pogotovo s ljudima, a napadaju isključivo kada misle da su u opasnosti - kaže Gladan.

Prema njegovim riječima, zaštita od ujeda otrovnice ne zahtijeva nikakve posebne mjere, već samo oprez.

- Građani trebaju voditi računa da po bespuću i kamenjaru ne hodaju bosi ili u laganoj obući. Pri podizanju kamena, branju plodova i bilja, pri radu u polju ili u igri u prirodi, treba stalno biti oprezan. Najbolja preventiva je da, kada prolazite kroz visoku travu ili šumu, pravite galamu, lupate štapom, kršite granje oko sebe - preporučuje Gladan.

Da je zmije moguće vidjeti i na gradskim ulicama, dokazuje nedavna fotografija iz Zenice, gdje je na frekventnoj saobraćajnici zabilježena zmija duga skoro metar. Kako su nam kazali iz Kantonalne bolnice Zenica, u ovu ustanovu već se javljaju pacijenti zbog ujeda zmije.

- Jedna pacijentica hospitalizirana je u težem stanju i njoj je dat serum antiviperinum, a jedan pacijent vraćen je na kućno liječenje. Bolnička apoteka ima dovoljne količine seruma antiviperinum, a poručena je još određena količina – kazali su iz zeničke bolnice.

zmija_4.jpg

Zalihe seruma

Od početka ove godine u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla zabilježeno je devet slučajeva ujeda zmija, srećom, nijedan sa smrtnim ishodom. Kako je za naš list potvrdila Ersija Aščerić–Mujedinović, portparol UKC-a Tuzla, seruma ima dovoljno.

- Lani nam je ostalo zaliha seruma. Te zalihe distribuirali smo domovima zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Trenutno su snabdjeveni serumom - kazali su nam u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Hladan oblog pa pravac Hitna 

Iz sarajevske Hitne pomoći za „Avaz“ su kazali da se ove godine niko nije javio zbog ujeda zmija.

- Seruma imamo u dovoljnim količinama. U slučaju ujeda, potrebno je staviti hladan oblog i pravac u Hitnu po serum - kazala je dr. Amra Bašić-Živadinović.