Općina Bosanska Krupa i CRS pomažu povratnike i raseljene osobe

Općinski načelnik Armin Halitović i četiri povratnika/raseljena lica iz Bosanske Krupe: Irfan Ramić, Ramiza Hukanović, Šeherzada Rekić i Hasan Hrnčić potpisali su ugovore o pružanju podrške u svrhu ekonomskog osnaživanja. Ugovori su potpisani na osnovu sporazuma između Općine Bosanska Krupa i Catholic Relief Services BiH koji će za relizaciju programa udružiti finansijska sredstva.

Aktivnosti programa se odnose na pružanje podrške povratnicima i raseljenima na poboljšanju prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji, poboljšanje konkurentnosti na tržištu, zapošljavanje radno sposobnih povratnika u lokalnim preduzećima, te zbrinjavanje posebno ranjivih kategorija kroz postojeći sistem zdravstvene i socijalne zaštite.

10.109,01 KM od kojih će CRS osigurati 8.087,21 a Općina Bosanska Krupa ostatak, bit će utrošeno za podršku četiri osobe i njihove porodice. Jednoj će se implementirati u vidu novčane podrške, a ostalima nabavkom koka nosilja za proizvodnju konzumnih jaja, zatim usisivača za dubinsko čišćenje, te plastenika za poljoprivrednu proizvodnju.

„Ovo je program u koji se ne ulažu velika finansijska sredstva, ali i te kako mnogo znači porodicama. Nekima ćemo kupiti osnovno sredstvo za rad, a nekima omogućiti proizvodnju. Nadam se da će tu podršku uspjeti iskoristiti na najbolji mogući način“, kaže načelnik Armin Halitović.

Korisnici s kojima su potpisani ugovori o pružanju pomoći u svrhu ekonomskog osnaživanja odabrani su sa liste korisnika „Regionalnog stambenog programa BiH“ u skladu sa Pravilnikom o načinima podrške u ostvarivanju socio-ekonomske održivosti.