Općina koja graniči sa USK! Dušica Runić, načelnica Drvara postavila zastavu Srbije

F

Zastava Srbije postavljena je u Drvaru uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a koja će 23. maja raspravljati i glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije i građane da na dan glasanja o rezoluciji, 23. maja istaknu zastave tog bh. entiteta i “iskažu svoje protivljenje usvajanju rezolucije”.

Načelnica Drvara Dušica Runić, članica Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na Facebooku objavila je sliku zastave u tom gradiću.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji u Skupštini UN, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS-a na kojoj će biti razmatrani, kako je rekao, u međuvremenu kreirani zaključci.