Općina Velika Kladuša dobitnik Posebnog priznanja Obrtničke komore USK

Foto: Rvk

Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona dodijelila je Posebno priznanje Općini Velika Kladuša za promociju i učešće u razvoju Obrtništva USK-a. Naime, Općina Velika Kladuša tokom protekle godine pružila je značajnu financijsku podršku razvoju poduzetništva i obrtništva na području općine, pa je tako prošlogodišnjim Budžetom u ovu namjenu uloženo 200.000 KM. Rezultat navedenog ogleda se u projektu „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta“, čiji su partneri Obrtnička komora USK-a, općina Velika Kladuša, JU Služba za zapošljavanje USK-a, dvije obrazovne institucije: Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i JU I srednja škola „Dr. Husein Džanić“,  te tri kladuške firme. Implementacija je vršena uz finansijsku pomoć USAID-a u BiH i Međunarodne organizacije rada, a sve s ciljem razvoja poduzetništva i radnog osposobljavanja više od 100 osoba, bilo da se radi o prekvalifikaciji, pronalasku posla ili pokretanju vlastitih biznisa. Fokus je stavljen na stručno osobobljavanje radnika za rad na CNC mašinama. Savjetnik Općinskog načelnika, Ervin Abdić.

Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a ističe da je Općina Velika Kladuša bila na raspolaganju kako obrtnicima i privrednicima tako i Obrtničkoj komori i da je iste aktivno pomagala kako kroz dodjelu novčane pomoći tako i kroz sufinansiranje učešća obrtnika i privrednika na sajmovima .

Kako je istakao Arapović, Ugovor o implementaciji projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta“ bi trebao uskoro biti potpisan, a implementacija bi trebala krenuti od mjeseca marta ove godine.