Općinski odbor Narod i pravda Bosanska Krupa kolektivno napustio članstvo- među njima zastupnica i vijećnici

Nj

Političku stranku Narod i pravda napustili su kolektivno svi članovi općinskog povjereništva U Bosanskoj Krupi.

Među potpisnicima pisma koje 19. marta 2021. godine upućeno predsjedniku stranke Elmedinu Konakoviću u Sarajevo i Halilu Bajramoviću, predsjedniku Kantonalnog odbora ove stranke u USK, imena su i zastupnice u Skupštini USK Ifete Kadić, kao i vijećnika u OV Bosanska Krupa, Samira Jašaragića i Mirela Bratića. 

Ostavke su potpisali svih 12 članova ovoga odbora i time praktično ‘ugasili’ ovu stranku u Bosanskoj Krupi. 

U pismu ostavke se navodi da je razlog ostavke nemogućnost saradnje i neuvažavanje općinske organizacije od strane kantonalnog predsjednika Halila Bajramovića, nezvanično saznajemo da je ‘puklo’ na prijedlogu za ime novog ministra u Vladi USK, koji bi trebao zamijeniti dosadašnjeg ministra boraca Zulića. Zastupnica Ifeta Kadić insistira na svome prijedlogu i uvjetuje svoj glas za takvo rješenje, dok predsjednik Kantonalnog odbora Halil Bajramović, želi da vidi svoje rješenje na toj poziciji, a koje Ifeta Kadić ne želi da podrži u eventualnoj rekonstrukciji Vlade USK. Ovaj slučaj dodatno čini neizvjesnom rekonstrukciju Vlade USK, o kojoj se pričalo posljednjih dana, a u kojoj se nametao i pomenuti Bajramović, iako je jasno da je nema nikakvu težinu niti podršku zastupnika koji sjede u Skupštini i u čije ime ne može govoriti. 

Ovim se čini da je ova stranka izgubila svoj parlamentarni status na USK, jer već ranije je Agan Bunić izvan ove stranke, a Ilda Alibegović uglavnom djeluje samostalno i bez ikakve stranačke obaveze, još od vremena prijava kandidata za gradonačelnike za lokalne izbore kad su je u zadnji momenat zamijenili drugim kandidatom. 

Nakon ovih dešavanja sasvim je izvjesno da će postojeća Vlada USK, na čelu s premijerom Ružnićem nastaviti svoj rad i dalje, jer nema većine niti za smjenu postojeće, a pogotovo za imenovanje nove Vlade, čega je svjestan i premijer, ali i šaroliko društvo zastupnika vladajuće većine, čije ucjene i pritisci postaju sve manje bitni, jer je već počela ključna borba i pozicioniranje za liste na narednim izborima. A tu se jačaju pozicije unutar svojih stranaka koje kandidatima ponovo mogu osigurati mjesta u skupštinama i parlamentima, jer priča o stalnim prebjezima, preletačima i političarima koji mijenjaju dresove da bi politički opstali postala je gadljiva, za birače i narod sve više deplasirana i ne može više značiti ništa posebno, niti će na njoj neki političar moći nadalje izgraditi svoju budućnost i poziciju.

Image
Jj