Operativna grupa od danas u stalnom zasjedanju

Premijer USK Mustafa Ružnić sazvao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK te su donijeli odluku da je od danas Operativna grupa u stalnom zasjedanju.

- Proljeće je zvanično počelo a državne institucije nisu se probudile. Iako su se svi medijski oglašavali sa najavama da će s proljećem uslijediti novi, veći migrantski val na balkanskoj ruti, dakle i u BiH, konkretnog i realnog akcionog plana za upravljanje migracijama naša država još nema. Mi, koji smo sa preuzimanjem funkcija u vlasti u USK, preuzeli i odgovornost za sigurnost građana, nećemo dozvoliti da se i ovaj put migrantska kriza slomi na ovom području. Zato, od danas Operativna grupa je u stalnom zasjedanju. Od danas sve institucije u svakom resoru intenziviraju aktivnosti, od javnog zdravstva do policije. Ovim putem, a to ćemo učiniti i zvanično, tražimo hitne sastanke sa nosiocima vlasti u Federaciji i BiH. Zahtijevamo hitro reagovanje, zahtijevamo da se odredi alternativna lokacija, van urbanih područja, na kojoj će biti formiran prihvatni centar za migrante kako bi sigurnosna, zdravstveno-epidemiološka situacija mogla biti i dalje pod kontrolom. Naglašavam – nema povećanja kapaciteta za prihvat iznad ranije utvrđenih 3200, s tim što centri Bira i Miral su ad hoc formirani centri a ne trajna rješenja i njihovo izmještanje je neminovno. Djeca, porodice sa djecom i izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja imat će prihvat u centrima Borići i Sedra koji ostaju prihvatilišta za ranjive kategorije u postojećem kapacitetu. Građane pozivam na partnerstvo. Krajišnici su se izborili sa svakim problemom do sada, samo moramo biti jedinstveni. Ja vjerujem da će nas u ovom podržati svaki čovjek koji želi dobro Bihaću, Kladuši, Cazinu. Pozivam i sve krajiške zastupnike na višim nivoima vlasti da se uključe u aktivnosti upravljanja migrantskom situacijom, kazao je premijer Mustafa Ružnić.

Pripadnici MUP-a USK će, u skladu sa procjenom sigurnosne situacije, pojačano vrše nadzor, a od danas, naglašava komesar policije Mujo Koričić MUP USK pojačan je za 49 novih policajaca koji su već raspoređeni na dužnost.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ističe da Operativna grupa ostaje pri stavu da se neće dozvoliti prihvat migranata, iznad postojećih kapaciteta, niti otvaranje novih centara. Privremeno formirani centri, kao što je Bira imali su funkciju da privremeno riješe probleme ali trajno rješenje jest izmještanje na lokaciju, van gradova, kazao je gradonačelnik Bihaća.