Opet granični policajci BiH uzimali mito: “Pali zbog 20 eura”

.

Jedan je optužen da se o zakon ogriješio kao vođa tima na graničnom prelazu, a drugi na poslovima policajca za graničnu kontrolu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića koji se terete da su, radeći kao policajci Granične policije BiH, uzeli mito od 20 eura (oko 39 maraka).

Halilović i Mijović se terete da su to uradili 26. avgusta 2021. na Međunarodnom graničnom prelazu Hum kod Foče, kada su bili raspoređeni u Jedinicu Granične policije Hum.

 

Halilović je optužen da se o zakon ogriješio kao vođa tima na graničnom prelazu, a Mijović na poslovima policajca za graničnu kontrolu.

 

Mijović je, kako se navodi u potvrđenoj optužnici, tokom kontrole putnika na ulazu u BiH iz Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E. X. nema nijedan dokaz za negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da je prebolio bolest COVID-19, putniku dozvolio izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije u kojima je bio Halilović.

Dalje se navodi da je Mijović usmeno informisao Halilovića o trenutnom statusu E. X., nakon čega su obojica od putnika E. X. zahtijevali i uzeli 20 eura, te E. X. omogućili ulazak u BiH.