Opozicija u RS pita: Zašto su vakcine plaćene više od nabavne cijene?

vakcine
Ruske vakcine u Republici Srpskoj – prvih ugovorenih 200 hiljada doza - očekuju se u narednim danima ili do kraja mjeseca, kažu nadležni.


Drugi kontigent za imunizaciju dodatnih 100 hiljada stanovnika očekuje se u martu. Ukupna ugovorena cijena sa dobavljačem Krajinagroup je 13.417.560 maraka za 400 hiljada doza, odnosno 200 hiljada vakcina. Kritike ne jenjavaju. Opozicija se pita zašto su vakcine plaćene više od nabavne cijene.

Priče i pitanja o cijeni vakcine odbacujem kao špekulativne kaže premijer Republike Srpske najavljući dolazak ruskih vakcina za 100 hiljada stanovnika.

“Ja pozivam sve koji mogu da nabave vakcinu. Vlada je spremna da u tome učestvuje. Izvolite, nabavite, donesite… I tu smo. Koristiti politiku za vakcinu mislim da je malo degutantno. Postoje i podaci koliko su ostale zemlje iz okruženja platile te vakcine, pa tek onda da pričamo da li je tu neki novi ‘slučaj’ u Srpskoj, kako se želi predstaviti”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

A opozicija i dalje računa, očekuje specifikaciju i pita – “zašto je vakcina duplo skuplja i šta je sa razlikom od pet miliona maraka”.

“Jedinična cijena vakcine bez PDV-a je 57,34 KM, odnosno to iznosi 11 miliona i 468. To je ono što stoji u ugovoru Krajina group. Mi imamo i podatke da je 28. januara 2021. ambasador BiH u Rusiji održao video konferenciju sa predstavnicima ruskog fonda za direktne investicije kako bi dobio informacije o vakcini Sputnjik V. Trenutna cijena vakcine je fiksna i iznosi 9,95 američkih dolara po jednoj dozi, odnosno dvije doze vakcine po osobi 19,9 dolara”, ispričao je Duško Ivić, potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza.

Dokument o kojem je govorio potpredsjednik DNS-a na svom Twitter nalogu objavio je i poslanik SDP-a u državnom Parlamentu.

“Piše da je cijena vakcine 9,95$ (cca 16 KM), prijevoz, rokovi… I dalje neko treba objasniti kako je onda vakcina plaćena 32 KM, odnosno koliko košta transport i drugi troškovi, a koliko je zarada posrednika. Posebno je pitanje zašto se ne omogući direktna nabavka bez posrednika”, komentarisao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH.

Iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo saopštili su da su nabavku ruske vakcine Sputnjik V proveli na osnovu dostavljene ponude od veleprometnika Krajinagroup. Realizacija nabavke je uslijedila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima prema kojima uvoznik, odnosno distributer lijekova može biti jedino veleprometnik koji za to ima dozvolu.

“Nama je Zakon o javnim nabavkama propisao da kada provodimo nabavku – da se u samoj cijenu moraju nalaziti svi troškovi. Nemoguće da dobavljač kaže kasnije da je potrebno još nešto da se finansira jer ova cijena mora obuhvatati sve kada govorimo o samom transportu vakcine”, izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Inače, Vlade Republike Srpske ranije je preko kompenzacionog fonda obezbijedila Institutu oko 15 miliona maraka za nabavku ruskih vakcina. Dobavljač je Krajinagroup.