Opozicija u RS-u će ponovo podržati Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice

Grujičić
Na današnjem sastanku opozicija u RS-u se usaglasila da podrži Mladena Grujičića kao kandidata za načelnika Srebrenice, najavili su zajedničkog kandidata za gradonačelnika Doboja i osvrnuli su na izjavu Milorada Dodika da će opstruisati izbore 2022.

 

U Bijeljini su se sastali predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je najavio da će opozicija intenzivirati razgovore i da će već naredni sastanak imati u februaru. Najavio je da će koordinisati aktivnosti u vezi ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju. Vjeruje da će građani Doboja izabrati promjene i poručio da će razgovarati o tome kojeg kandidata za gradonačelnika podržati.

"Naš interes je da se podrži jedan kandidat kako bi imao više šansi tj. da bi bio favorit u odnosu na kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)", dodao je Šarović.

Potvrdio je da će opozicija ponovo podržati Mladena Grujičića za kandidata za načelnika Srebrenice.

Za predsjednik PDP-a Branislava Borenovića je sastanak pokazatelj da su odlučni u promjeni stanja u RS-u.

Prema njegovim riječima, saglasni su da što prije treba zaustaviti štetno djelovanje vladajućih stranaka u ovom entitetu. Istakao je da su definisali uslove zajedničkog nastupa na sljedećim izborima. Između ostalog, naglasio je da će insistirati na izmjenama Izbornog zakona.

"Učinit ćemo sve da imamo mudre i ozbiljne stavove po svim pitanjima. Na nama je velika odgovornost i obaveza. Od nas se očekuje da zaustavimo devastaciju resursa i institucija što radi aktuelna vlast", kazao je.

Predsjednik donedavno vladajućeg DNS-a Nenad Nešić tvrdi da sukob unutar opozicije, bar ne, kako je naveo, između ove tri stranke. Ponovio je da će podržati, kako je izjavio, srpskog kandidata za načelnika Srebrenice. Prema njegovim riječima, neka se niko ne nada da će pristati na prijenos entitetskih nadležnosti na državu.

Obećao je da će povećati broj stranaka koji će učestvovati na sljedećim razgovorima opozicije.

O najavi Dodika da će opstruisati izbore 2022.

Borenović i Nešić su komentarisali izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će učiniti sve da opstruiše izbore 2022.

"To je možda 15. ili 20. navod koji je iznio. Ljude koji su se pokazali neozbiljnim u posljednjih 15 godina ne želim komentarisati. Znamo samo koliko je bilo referenduma. Mislim da je to strah od poštenih i fer izbora", naglasio je Borenović.

Nešić je pak pozvao Dodika da bojkotuje izbore u Doboju.