Opština u BiH bez zaraženih koronom: Nema veće cirkulacije stanovništva, građani se pridržavaju mjera...

Kostajnica
U Kostajnici je od početka godine virusom korona zaraženo šest osoba, dok je od početka pandemije evidentirano ukupno 117 slučajeva zaraze. Oporavilo se 110 građana, a preminulo je sedam

 

Epidemiološka situacija u opštini Kostajnica je stabilna i u ovom momentu nema evidentiranih slučajeva zaraze virusom korona, rekao je direktor kostajničkog Doma zdravlja Zoran Torbica.

"Imamo samo jedno lice koje ima ličnu kartu izdatu u Kostajnici, ali ne boravi na području opštine i ovo lice se nalazi na bolničkom liječenju, gdje je i testirano", rekao je Torbica.

Prema njegovim riječima, posljednjih dana je u kostajnički Dom zdravlja blago povećan priliv pacijenata sa respiratornim infekcijama.

"Zbog ovih suspektnih slučajeva, danas je na virus korona testirano desetak lica. Nemamo pacijente sa težim kliničkim slikama", naveo je Torbica.

On je istakao da je opština Kostajnica manja lokalna zajednica u kojoj nema veće cirkulacije stanovništva, pa do sada nisu izolovani novi sojevi virusa korona.

Povoljnoj situaciji, kako je rekao, doprinosi i disciplinovanost građana koji se uglavnom pridržavaju preporučenih mjera.

On je naglasio da se propisane mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, pojačana higijena, dezinfekcija, distanca i izbjegavanje okupljanja, moraju poštovati i u narednom periodu kako bi se spriječilo širenje virusa korona i zadržala zadovoljavajuća epidemiološka situacija u lokalnoj zajednici.

"Poštovanje mjera je neophodno da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva, ali i da bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem. Zdravstveni radnici su umorni i na izmaku snaga i ulažu maksimalne napore da bi se očuvalo zdravlje svih nas", istakao je Torbica.

On je dodao da je u kostajničkom Domu zdravlja danas počela vakcinacija lica starijih od 65 godina.

"Za vakcinaciju se prijavilo gotovo 300 lica. Imamo dovoljno doza vakcina i ova prioritetna grupa građana trebalo bi da bude vakcinisana do kraja iduće sedmice", kazao je Torbica.

Kako kaže, Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica, u saradnji sa Domom zdravlja i drugim nadležnim institucijama, sprovodi mjere koje su preporučene na republičkom nivou i za sada nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera.

U Kostajnici je od početka godine virusom korona zaraženo šest lica, dok je od početka pandemije evidentirano ukupno 117 slučajeva zaraze ovim virusom.

Oporavilo se 110 lica, a preminulo sedam.

U Domu zdravlja testirana su 353 lica, dok su mjere izolacije izrečene za njih 578.