Optužen za zločine u Sanskom Mostu: Mirko Vrućinić odšetao u Srbiju, bit će raspisana potjernica

Mirko
Sud BiH je 1. septembra 2020. godine donio rješenje o određivanju pritvora, kao i naredbu o raspisivanju potjernice prema optuženom Mirku Vrućiniću. S obzirom na informacije da se nalazi u inostranstvu, naredba je upućena i Interpolu radi raspisivanja međunarodne potjernice - potvrđeno je iz Suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi Odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

- Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: "Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje" - prenio je Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

Iz Suda su naveli da je Tužilaštvo BiH na ročištu 31. augusta, na koje optuženi nije pristupio, predložilo da se odredi pritvor i raspiše potjernica ukoliko se utvrdi da se optuženi više ne nalazi na teritoriji BiH.

- Međutim, Sud je svakako na takvo postupanje ovlašten i po službenoj dužnosti, na osnovu kojeg je i donio rješenje o određivanju pritvora, s obzirom da se radi o očiglednom izbjegavanju optuženog da pristupi na glavni pretres po pozivu Suda - naveli su iz Suda BiH.

Naglasili su da je Sud, što je i prethodilo prethodnoj odluci i naredbi, pribavio informacije o kretanju optuženog.

- S tim u vezi, Sud BiH je od strane Tužilaštva BiH obaviješten da su izvršene provjere u saradanji s Graničnom policijom, te je utvrđeno da je optuženi Mirko Vrućinić 30. augusta ove godine u 13:25 sati prešao Granični prelaz Rača i napustio teritoriju BiH - navodi Sud.

Sud je izdao i naredbu Policijskoj upravi Banja Luka, čiji su policijski službenici obišli prijavljenu adresu boravka optuženog Mirka Vrućinića, te Sudu dostavili informaciju da su na istoj zatekli Vrućinićevu suprugu, koja im je saopćila da je on 30. augusta otišao u Republiku Srbiju, te da joj nije poznato kada će se vratiti.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.