Muftija Pitić: Optužnica za rušenje Aladže jasna poruka da niko nema pravo dirati bilo čiju svetinju

Optužnicu koju je Tužilaštvo BIH podiglo protiv Gorana Mojovića iz Foče koji se tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 173. KZ BiH jer je u avgustu 1992. godine postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamiju, u Goraždanskom muftijstvu smatraju historijskim potezom koji šalje jasnu poruku institucija da je uništavanje svih vjerskih objekata, bez obzira na vrijeme i okolnosti, neprihvatljivo i da ovo društvo to ne želi.

Činjenica da je po pvi put Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za uništavanje kulturnih, vjerskih, povijesnih i religijskih spomenika u svakom slučaju je ohrabrujuća.

"Slučaj Aladža džamije jeste prvi slučaj i zato je važno da se to desilo. Nije to prvi put da se događa rušenje vjerskih objekata, ali jeste prvi put do sada da društvo pošalje jasnu poruku da je to problem i da neće da se to više događa. Zato je to važno za nas sve bez obzira na to kako će proces dalje ići, kako će on završiti i kakva će biti presuda. Važno je da institucije prepoznaju kako je rušenje vjerskih objekata definitivno problem, da je rušenje vjerskih objekata neprihvatljivo bez obzira na uvjete u kojima se to događa i ko to radi. Činjenica da je Tužilaštvo BIH pokrenulo po prvi put jedan takav proces šalje jasnu poruku da se to ničim ne može braniti i da niko nema pravo da dira bilo čiju svetinju u bilo kojim okolnostima i pod bilo kojim uvjetima", izjavio je muftija Remzija Pitić.

Optuženica protiv Mojovića prva je ove vrste u BiH nakon okončanja rata, a u Islamskoj zajednici BiH smatraju je prekretnicom u utvrđivanju istine i pravde u vezi uništavanja svih vjerskih objekata bez obzira na religiju. Naime, prema podacima Rijaseta Islamske zajednice tokom rata u BiH je upotpunosti uništeno oko 1600 vjerskih objekata, mesdžida i tekija od čega je 867 džamija.

Podsjetimo da se optuženi Mojović Goran tereti da je postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba. Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Aladža ili Šarena džamija u Foči sagrađena je davne 1549. godine i od 1950. bila je pod zaštitom države. Sve do avgusta 1992.godine kada je uništena do temelja. Trenutno se u Foči izvode završni radovi na rekonstrukciji bisera orjentalne arhitekture, a prema najavama ukoliko sve bude teklo po panu Aladža bi mogla biti svečano otvorena 7.maja naredne godine na Dan džamija.