Orban bi mogao pasti zbog Putina

asdf

Mađarska će sutra birati novu vladu. Glavno pitanje je može li aktuelni premijer Viktor Orban sa svojom strankom Fidesz ponovo osvojiti vlast. Orban traži četvrti mandat, a na vlasti je od 2010. godine, piše Salvia za Index.

Ovo je prvi put da se Orban suočava s ujedinjenom opozocijom, sačinjenom od šest stranaka. Radi se o Mađarskoj socijalističkoj stranci Jobbiku, nekada stranci radikalne desnice, a danas stranci desnog centra, lijevo-zelenoj Stranci dijaloga, lijevo-liberalnoj Demokratskoj koaliciji, Zelenoj stranci LMP-u i stranci Liberalni zamak.

Opoziciju predvodi konzervativac Peter Marki-Zai (Zay), kojem ankete daju 33 posto glasova na predstojećim izborima, dok 35 posto glasača podržava aktualnu vlast. Radi se o prvom čovjeku gradića Hodmezovasarhelya, političaru bez stranačke pozadine. Inače, opozicione stranke su odlučile provesti predizbore i dopustiti svom članstvu i simpatizerima da izaberu ko će ići Orbanu na megdan.

 

Ujedinjena opozicija

U drugom krugu Marki-Zai osvojio je više glasova nego kandidatkinja ljevice Klara Dobrev koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest opozicionih stranaka koje će se suprotstaviti Orbanu.

Pisali smo kako se svojim imidžom porodičnog čovjeka i katolika Marki-Zai pokazao kao adekvatan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače. Radi se o 49-godišnjem ocu sedmero djece, koji je diplomirao ekonomiju i marketing. U svom rodnom gradu Hodmezovasarhelyu pobijedio je 2018. godine vladajući Fidesz.

Želi poboljšati odnose s Briselom i zalaže se za to da Mađarska uvede euro. Upravo je to glavna razlika u odnosu na Orbana, koji u ideološkom smislu koristi Evropsku uniju jer evropskim vrijednostima suprotstavlja svoje suverenističke ideje, što je do sada očito nailazilo na plodno tlo kod birača.

Orban je protiv LGBT populacije

Orban se jasno svrstao i protiv LGBT populacije. Na dan izbora održat će se i referendum o zakonu kojim se ograničava nastava o pitanjima homoseksualnosti i transrodnosti. Građani će odgovarati na pitanja podržavaju li seksualno obrazovanje u školama i slobodan pristup maloljetnika seksualnim sadržajima.

Analitičari širom Evrope tvrde da su pitanja koncipirana tako da bude logično zaokružiti konzervativni odgovor "ne" te da je ovaj referendum u nedjelju upravo zato da motivira konzervativne glasače, ali i da podijeli opoziciju koja se sastoji i od stranaka desnog predznaka.

Također, referendum je nejasan jer već zakon ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama. Održava se jer je cilj na dan izbora poslati jasnu poruku da je potrebno zaštititi djecu od "homoseksualne propagande sa Zapada", a onaj koji to radi je, svakako, Viktor Orban.

Inače, spomenimo i da se o zakonu oglasila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen koja je veoma nedvosmisleno poručila kako je taj mađarski zakon sramota, dodajući da on jasno diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Demokratija, medijske slobode, pravna država

Ne vodi Orban konzervativnu politiku samo po pitanju LGBT zajednice. Radi se tu i o preuzimanju kontrole nad javnim medijima, kampanjom protiv stranaca svih vrsta koji ugrožavaju Mađare, dizanjem ograde od bodljikave žice na državnim granicama, konzervativnom porodičnom politikom, militarizacijom obrazovanja, progonom nevladinih organizacija, sukobima s Briselom...

S druge strane je Marki-Zai koji propagira drugačije vrijednost od onih koje zastupa Viktor Orban. "Ako uspijemo otjerati Orbana, morat ćemo sve dovesti u red. U Mađarskoj ne postoje demokratija, medijske slobode, pravna država", utvrdio je on jednom prilikom te je obećao da će obnoviti navedeno.

On govori da je Orban korumpirani diktator i izdajica evropskih vrijednosti, izdajica kršćanstva. Kritizirao je kampanje mržnje protiv LGBT zajednice, Roma, Židova i drugih manjina. Marki-Zai se zauzima za ukidanje zakona protiv LGBT zajednice i obećao je istospolnim parovima dati jednaka prava kao i heteroseksualnim, u prvom redu pravo na sklapanje braka.

- Vjerujem da sekularna država ne može pravno praviti razliku među ljudima na temelju njihove seksualnosti - rekao je.

No u jednome i Marki-Zai dijeli Orbanovo mišljenje. To je podrška Orbanovoj odluci da podigne ogradu na granici protiv migranata. Marki-Zai smatra da je to legitiman način borbe protiv ilegalne imigracije.

Rat u Ukrajini

Međutim, čini se da će ključ za ove izbore ipak biti rat u Ukrajini, odnosno stav prema ruskoj invaziji. Tema je to koju radikalizira upravo Orban, govoreći kako opozicija želi slati mađarske vojnike u rat u Ukrajini. Orban je nedavno opširno govorio o potrebi da se Mađarska drži dalje od rata u Ukrajini. Rekao je da je mađarski interes da ne budu žrtvovani kao pijun u tuđem ratu.

- Ne možemo ništa dobiti u ovom ratu, ali možemo sve izgubiti. Ni jedan jedini Mađar ne smije se naći između ukrajinskog nakovnja i ruskog čekića - rekao je Orban na svom skupu pred nekoliko stotina hiljada pristalica.

I tu se radi o velikom zaokretu. Orban je 2017. kupio ruske nuklearne reaktore i dogovorio zajedničke mađarsko-ruske istraživačke projekte u svemiru. Nabavio je i rusku vakcinu protiv korone Sputnik V, koje još nije odobrila Evropska agencija za lijekove. Zauzvrat, Mađarska dobija ruski plin po povlaštenoj cijeni.

Smatraju ga najbližim Putinovim saveznikom unutar EU, a sad je tezu zamijenio te je nekim djelima popratio novu retoriku. Kako piše DW, Orban je posljednjih sedmica ipak pristao podržati sankcije koje je Rusiji uvelo 27 zemalja Unije te je osudio nasilni napad Moskve na Ukrajinu, iako nikada nije imenom spomenuo Putina u tom kontekstu.

Opozicionari od Orbanove vlade traže da preuzme odgovornost za bliske veze s Rusijom. Na odvojenom mitingu, na kojem su se okupile hiljade ljudi, također na Dunavu, lider opozicione koalicije Peter Marki-Zai rekao je da izbor za birače "nikada nije bio tako lak kao ove godine". "Umjesto Istoka, mi biramo Evropu.''