Orban: Niko ne može očekivati da se Ukrajinci odreknu dijela svoje zemlje

.
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da se Ukrajina može boriti samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem te da će biti mira samo ako Amerikanci žele mir.

 

"Mi smo na strani Mađarske u rusko-ukrajinskom ratu, a naš odgovor na pitanje jesmo li na dobroj ili lošoj strani historije je da smo na strani Mađarske", rekao je Orban za "Majar nemzet". .

Kaže da Budimpešta podržava i pomaže Ukrajinu te da je Mađarskoj u interesu da Ukrajina bude suverena i da Rusija ne predstavlja sigurnosnu prijetnju Europi.

Ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa s Rusijom, rekao je Orban.

Na konstataciju da je kamen temeljac njegove politike da je u rusko-ukrajinskom ratu prvo potrebno primirje, a zatim mir, ali da bi rat mogao trajati i desetljećima, Orban je istaknuo da postoji i ta opasnost.

Orban je poručio da niko ne može očekivati ​​od Ukrajinaca da se odreknu dijela svoje zemlje zarad mira, energetske sigurnosti i prosperiteta Evrope.

"Niko to ne može očekivati. Ukrajina je suverena država, odluku o tome kada će i zašto ratovati trebaju donijeti Ukrajinci", rekao je mađarski premijer.

Naglasio je da Ukrajinci znaju šta žele dogovoriti, a šta će dati, a šta dobiti odlučuje se u pregovorima.