Orban tvrdi da se Evropa sprema za obračun s Rusijom: "To su manevri Zapada za ulazak u rat"

F

Strahovi da će Rusija napasti bilo koju članicu NATO-a su neutemeljeni, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da je rat u Ukrajini koji traje već treću godinu pokazao granice ruskih sposobnosti.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini od ruske invazije punog opsega u februaru 2022. Budimpešta također nastoji odustati od dugoročnog plana NATO-a za pomoć Ukrajini, sa svojim ministrom vanjskih poslova nazivajući to "ludom misijom".

Nacionalist Orban, na vlasti od 2010., izgradio je svoju kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeći mjesec na dnevnom redu izbjegavanja dubljeg uplitanja u sukob, rekavši da bi glasanje moglo odrediti tok rata i mira u Europi.

"Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima", rekao je Orban u intervjuu za radio Kossuth.

"Da su Rusi bili dovoljno jaki da se u jednom potezu pobiju s Ukrajincima, već bi to učinili", smatra Orban.

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo bjerovatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

"Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može pobijediti ni Ukrajinu, odjednom dođe i proguta cijeli zapadni svijet. Šanse za ovo su izuzetno male", rekao je Orban.

Orban je rekao da smatra spominjanje ruske prijetnje uvodom u dublje uplitanje Zapada u ukrajinski rat.

"Izjave evropskih političara govore o pripremama za rat s Rusijom, o čemu svjedoče stalne riječi o navodnim planovima Ruske Federacije za napad na zemlje NATO-a", smatra Orban.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se zbog otezanja Mađarske oko ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u, kao i zbog Orbanovih toplih veza s Moskvom uprkos ratu u Ukrajini.

"Vjerovatnoća da će neko – ne radi se samo o Rusiji, nego o bilo kome – danas odlučiti napasti neku državu NATO-a je izuzetno mala. Stoga ja ova pozivanja na 'rusku prijetnju' više tumačim kao manevre Zapada a Evropa da se pripremi za ulazak u rat", rekao je Orban.